| | | |

Радев поиска от депутатите бърз кабинет и по-малко скандали

-Ако няма кабинет, служебното правителство ще внесе бюджета

-Още днес внасят в НС проекта за новите самолети

-Радев се надявал военнолюбците в парламента да са малцинство

-Бързо да съставят правителство и да не удавят парламентарното си време в скандали.

Това призова президентът Румен Радев в словото си пред депутатите.

Той напомни, че парламентът стартира в деня на Свети Иван Рилски, който през целия си живот е проповядвал смирение и единение.

Разум, гражданска отговорност и воля поиска от депутатите Радев, защото така щели да оставят достойна следа в историята. И ги призова да изведат България от спиралата на политическа нестабилност.

Нужен е разум и кураж, за да се състави правителство, което да ни управлява във време на тежки изпитания, обърна се държавният глава към ръководствата на парламентарните партии.

Той обясни, че 48-ото НС е изложено пред неотложни въпроси, чието решаване зависи от него, независимо колко дълъг ще е мандата му.

Парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали, каза Радев. И обясни, че хората очакват решение за социалната криза, високите цени и ниските доходи.

Предупреди, че социалната криза води и до ръст на престъпността, затова и в тази сфера трябвало решителни и незабавни.

Бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет съобразно обществените предизвикателства, призова президентът.

Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет, а Радев очаква депутатите да се отнесат към него професионално и отговорно, а не предизборно.

Както и да разгледа мерките на служебния кабинет за компенсиране на потребителите за високите цени на енергоносителите, както и промените в закони, нужни за плана за възстановяване.

И изброи и борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недосегаемост на главния прокурор.

Очаквал и сериозни мерки за престъпността на пътя, както и за ширещата се безнаказаност, която става причина за тежка морална деградация на обществото.

Повече внимание и средства за националната сигурност поиска Радев, като акцентира и на ускоряване на модернизацията.

И призова тя да не бъде противопоставяна на социалната политика, защото без сигурност няма инвестиции и икономика, а оттам и силна социална политика.

Още днес служебното правителство ще внесе в НС приетата програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО и проекта за новите 8 самолета.

Този парламент е изправен и пред тежката отговорност да вземе решение дали във влошаваща се среда за сигурност България ще загуби въздушния си суверенитет, обясни президентът.

Той говори и за войната в Украйна.

Голямата задача пред политическата класа днес е да опази страната от пожара, който бушува. Хората няма да простят на онези, които поради лекомислие тласнат страната във война, предупреди Радев.

Дори най-превъзбудените военнолюбци няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите, допълни той. И изрази надежда подобни военнолюбци ще са малцинство в НС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts