| | | |

Почна се: Редица населени места в България остава на тъмно, ето откога и защо!

От Димитровден до Нова година спират уличното осветление в кюстендилските села между 22:30 ч. и 5:30 часа сутринта. Целта е да се пести от сметки за ток.

Местните хора посрещат с тревога това решение, заради опасения, че престъпността ще се увеличи, съобщава БНТ.

Гюрка Андонова живее в отдалечения край на село Соволяно. Спирането на уличното осветление през нощта я притеснява, тъй като понякога и се налага да се прибира от работа късно вечер, а на улицата дебнат кучета.

“Аз живея на крайна улица и до градините, и няма с какво да се прибирам вечер късно. Разбираме, че не достигат парите, но си е опасно.

То е малко движението след 10 часа, но си е опасно, заради кучетата. Възможно е да почнат кражби, през нощта, друго е като има осветление, друго е като няма”, споделя жената.

“Все пак някои деца се по-късничко прибират. По-късничко излизат, имат тук там ,танцов ансамбъл, от 7 часа са, след това как ще се прибират”, тревожи се друга жена от района.

“Децата вече са се прибрали, но има хора, които работят до по-късно, прибират се по-късно, кражби най-вероятно ще започнат.

Имаше други варианти, лед-осветление и така нататък, можеше да се вземат мерки досега, за да не са високи сметките имаше хиляди варианти, но не са направени”, казва гражданка.

За да няма ръст на битовата престъпност, в 35-те населени места, където осветлението ще бъде спирано нощно време, се планира поставянето на камери за видеонаблюдение.

“Провеждат се разговори с Областна дирекция на МВР Кюстендил за засилен контрол, по-силно полицейско присъствие, също на тази среща на кметовете им беше казано, там където е необходимо да се дадат заявки за камери за видеонаблюдение”, обясни секретарят на община Кюстендил – Светослав Василев.

Със спестените пари от улично осветление през зимата, от Община Кюстендил ще финансират проекти за подобряване инфраструктурата в тези села.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts