| | | |

Любомир Каримански: Трябва да затягаме разходите, вместо да ги увеличаваме

Независимо от това дали политическите сили ще решат най-сложната задача, а именно да има консенсус около бюджета, служебният кабинет ще си изпълни задълженията и ще внесе бюджет.

Трябва да е ясно обаче, че когато става дума за бюджета, думата на министъра на финансите трябва да се чува, това заяви в “Още от деня” по БНТ съветникът на финансовия министър Любомир Каримански, който е и бивш депутат от ИТН.

Подчерта, че в момента се намираме в изключително тежката ситуация, в която трябва да затягаме разходи, вместо да ги увеличаваме.

Наддаването ще коства на всички настоящи политици един ден да бъдат извън възможността да управляват и да бъдат държавници, категоричен е Каримански.

“Това, че служебното правителство ще внесе бюджет, означава само едно – че то не може да провежда политики. Политиките се провеждат от редовно правителство и от парламентарно представените сили.

Бюджетът, който можем да предложим, е този, който запазва политиките досега”, коментира той.

По думите му много се спекулира с Плана за възстановяване и устойчивост. Той припомни, че само за тази година веднъж в бюджета са получени 1 млрд. и 300 милиона. В момента се очакват 2 млрд. и 600 млн.

“От тези пари само 100 млн. са похарчени във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Всички останали пари влизат като приход в бюджета”, каза още той.

Категоричен е, че никой не може да говори за преизпълнение на бюджета, защото ликвидността, която имаме тази година, е благодарение на средствата по Плана.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts