| | | |

Асен Василев си призна: Радев залитна по модела да се слагат лукови глави за министри, а други да вършат работата

“Ние избрахме една фасада. Моделът на управление е сбъркан. Избрахме човек, който няма да пречи, но не това е ролята на председателя на парламента.

Това е все едно да сложиш за министър лукова глава и под него други да вършат работата. За съжаление и президентът Радев виждаме, че е залитнал в тази посока.

Решенията на ГЕРБ не се взимат в парламента, а на футболното игрище”.

Това заяви Асен Василев пред “Дарик”.

“Всичко зависи от президента за 2 месеца, ако следваме конституцията.

Този парламент ще съществува и ще трябва да гласува всички основни параметри, закони и бюджет. Може да излъчи, може и да не излъчи редовен кабинет.

Ще има възможността да преразгледа и начина, по който съществува системата в страната. Ние не сме в парламента да пречим, а да помагаме.

Когато се правят обаче неща в ущърб на българските граждани, няма как да ги подкрепим”, допълни бившият финансов министър.

“В момента, в който направиш компромис, който нарушава фундаменталните ти принципи, означава договорка и подмяна. Победителят в изборите беше ГЕРБ и ние казахме, че сме конструктивна опозиция.

За да не излъжем избирателите, се явихме сами, а не с ДБ. Колкото и екзотично да звучи, каквото сме обещали преди изборите, досега го изпълняваме.

Разговорите на председателски съвет за номинирането на Вежди Рашидов трябваше да са публични, а не след това някой да разказва какво са се разбрали. Трябва гражданите да знаят защо определени решения се подкрепят, а други, алтернативни – не”, каза още Василев.

“Председателят на парламента определя дневния ред на НС, определя дали законопроекти ще тръгнат и кога към комисии. Той задава реда на законодателството.

Ние ясно казахме, че сме опозиция и че няма да подкрепим победителя. Все едно в предишния парламент да се караме на ГЕРБ защо не са подкрепили нашето предложение за председател на Народното събрание.

Няма коалиция между ПП, ДБ и “Възраждане”.

Със сигурност трите партии, които обаче формират коалиция за връщане на хартиената бюлетина, имат мнозинство и без “Български възход”. В предишния парламент това не се случи, сега може и да успеят.

Ако разделенията в обществото не се преодолеят, няма да се решат проблемите в България.

Парламентът е един микрокосмос на всичко това. С тази представителна извадка е добре да се случват разговори за това, накъде искаме да тръгнем.

За кратък период имахме цел да влезем в ЕС и НАТО и го направихме, а сега нямаме посока. Тази дискусия трябва да се направи в парламента”, допълни съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts