| | | |

Асен Василев видя договорки “отпред и отзад”, скочи на Велкова и я обвини в лъжи

За да помогнем на ГЕРБ, ние не номинирахме г-н Минчев. Въпреки това техният кандидат продължи да не събира мнозинство.

Това каза пред bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по повод тридневната процедура по избор на председател на Народното събрание.

Той обясни, че в парламентарната група на ПП било решено да се свали кандидатурата на Никола Минчев.

„Оказа се, че не сме пречката ние, пречката е българската Конституция, която изисква 121 гласа“, каза Василев.

„В петък сложихме една фасада с договорки отпред и отзад. Връщаме се в годините на задкулисието.

Във вторник ще има извънредно заседание на парламента. Вие мислите ли, че г-н Рашидов е свикал това заседание и той е определил точките в него след разговори с другите партии? Аз не съм убеден, че това е така.

Ние сме обявили 16 мерки, които ще подкрепим, независимо кое правителство или партия ще ги предложи“, заяви той.

„България отчита един от най-големите си ръстове на икономиката за последните 15 години. И тук говорим за реален ръст.

Думите на служебния финансов министър Росица Велкова не са верни. Средства има и пенсиите могат да бъдат изплащани с увеличението на приходите. Нейният подход е погрешен”, каза Василев.

“По-интересното нещо е, че има 4 млрд. лева неотчетени приходи и 10 млрд. допълнителни разходи. Да кажем, че от 2 до 4 млрд. лева са социални разходи. А другите?

Това, което казва, е, че ще се увеличават капиталовите разходи за 2023 година. Това, което се вижда в този бюджет е, че това е постна пица за пенсионерите и социалните разходи и сочна пържола за строителни фирми и военнопромишления комплекс”, добави той.

„Не е вярно, че трябва да се емитира нов дълг по 16 милиарда всяка година до 2025 година, както твърди министърът на финансите Росица Велкова. В бюджета за 2023 година разходите са с 10 млрд. повече. Целият социален пакет тази година беше 2 млрд. лева за полугодие“, обясни той.

„Фискалният резерв е 13 млрд. лева. Всички изтеглени кредити от служебния кабинет стоят на сметка в БНБ. Нито една стотинка не е похарчена.

3 млрд. лева ще са за погасяване на стар дълг през март 2023 година. Приходната част я оставихме с 1,6 млрд. повече от разходната. Към края септември приходите ще са с 1 млрд. повече.

И догодина ще има повече приходи, но когато направиш бюджет, в който вдигнеш разходите с 10 млрд., подцениш приходите с 4 млрд. няма как да ти излезе сметката“, заяви Василев.

„България има нужда от стабилно управление и парламент. Надявам се ГЕРБ да успеят с първия мандат.

Ние ясно сме казали, че подкрепа от ГЕРБ не търсим и няма да подкрепим техен кабинет. Не мога да коментирам какви изборни резултати ще се получат при едни нови избори след няколко месеца.

В момента нито първата, нито втората политическа сила могат да формират мнозинство. Това ясно си пролича при избора на председател на НС.

Истината е, че трябва да започнат разговори по политики и българският избирател да наклони везните в едната посока“, завърши Асен Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts