| | | |

Кирил Петков проговори за страха от хартиената бюлетина и разрива с БСП

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков коментира пред Нова ТВ избора на Вежди Рашидов за председател на НС, както и четирите партии, които гласуваха за номинацията му:

“Виждам човек от годините на прехода. Той, за съжаление, ще бъде само като фасада и няма да изпълнява функцията си.

По времето на прехода се поставяха на постове хора, които да бъдат фасада. Избра се компромисен вариант и знаехме, че не е най-доброто решение”.

“В този парламент вярвам, че всички са влезли със стратегии за България. Избрахме председателя, но какво става с хартиената бюлетина? Тя е нищо повече от отваряне на вратата за изборни измами. Ако тази координирана група я върне, ще е безпринципно.

Всеки може да говори принципно, въпросът е какви решения се взимат. Ако същата тази координирана група от петък реши да подкрепи хартиената бюлетина, това ще е безпринципност.

Ако има поредица от такива решения, ние няма как да правим нещо заедно. Ако обаче решат, че са готови да подкрепят политики, които не са в тяхно предимство, а на България, вратата е отворена

Това заяви Кирил Петков, отговаряйки на въпрос БСП бъдещ или бивш коалиционен партньор са.

Той добави, че не се е чувал с Корнелия Нинова след гласуването на номинацията на Вежди Рашидов.

„Тези компромиси с оправдания за национална отговорност са ни довели до тук”, каза още Петков.

Той изрази надежда да работи отново с БСП. „Не затваряме вратата за никого”, подчерта той.

„В последните 7-8 месеца те направиха няколко много добри стъпки. Ако искат да запазят тази си посока, трябва да имат последователна политика в посока промяна”, каза още Петков.

„Има 3 големи риска пред България.

-Да се върнем към хартиената бюлетина.

-Националистически партии като „Възраждане” да получат тласък за референдуми като за членството ни в ЕС.

-Третият риск е президентската република. Ако сега имахме президентска република, щяхме да имаме човек като Борисов да ни управлява за 4 години. Такава концентрация на власт и излизане от парламентарната република е огромен риск за България”, заяви Петков.

Ако сега имахме президентска република, щяхме да имаме човек като Борисов да ни управлява за 4 години. Такава концентрация на власт и излизане от парламентарната република е огромен риск за България”, заяви Петков.

По повод новото предложение на ГЕРБ за втора контактна група с участието на президента, Петков заяви, че ПП ще участва в разговори с всички политически сили на база на 16-те си политики, но няма да участва в разговори за безпринципни коалиции.

„Ако ГЕРБ направят кабинет, за 16-те политики, които ги заявихме, ще гласуваме „за”, за всякакъв риск ще гласуваме против. Ние сме много предвидими”, подчерта той.

„Ние сме много предвидими. Няма как да има правителство на национално съгласие и да има правителство с ГЕРБ и ДПС”, каза Петков.

“Ние ще участваме в разговори с всички политически сили, но не и в срещи за безпринципни коалиции. Предвидими сме и хората трябва да знаят, че обещанията ни преди изборите няма да бъдат сменени.

Ние подкрепяме решенията за българския народ, които трябва да се случат за тази зима. Не можем обаче да се прегърнем изведнъж с хора, на които нямаме доверие.

През последните 30 г. съм разбрал, че политиците винаги могат да си намерят извинение и аргумент за нарушаване на предизборните си обещания.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts