| | | |

Няма край: Нова пандемия идва от Сирия, 15 000 вече са заразени

12 години война, глад, бедност, разрушена инфраструктура в големи части от страната, а сега и това: холерата настъпва бързо в Сирия, като засега най-тежко е положението в районите на Алепо, Идлиб и Ал-Хасака.

За първи път за епидемията от холера в Сирия бе съобщено на 10 септември, а според “Каритас” към днешна дата броят на заразените надхвърля 15 000 души и продължава да се увеличава. Над 60 души вече са починали от холера.

Опасността болестта да се разпространи в цялата страна, както и в съседните държави, е голяма.

В Ливан например вече са регистрирани стотици случаи на холера в районите в близост до сирийската граница. Първи случаи на заболяването вече има и в Ирак.

Въпреки че електроснабдяването и водоснабдяването там бавно се възстановяват, питейната вода все още не е достъпна за всяко домакинство.

В градовете разрушената инфраструктура води до замърсяване на питейната вода и храната, казва Лучия Рингто от “Лекари без граници”.

По данни на УНИЦЕФ войната е нанесла щети на две трети от пречиствателните станции, половината от помпените станции и една трета от водните кули в страната. В жилищните райони на много места липсват функциониращи канализационни системи.

Турция контролира и регионалните водоснабдителни съоръжения в Североизточна Сирия, но тя почти е затворила кранчето за местното население.

Ето защо там много вода се добива от кладенци и се разпределя между населението, пише DW.

Световната здравна организация (СЗО) вече реши да препоръча засега само една доза ваксина срещу холера, а не две. Това означава, че в бъдеще ще може да се разпространяват повече ваксини в световен мащаб.

ЕС вече предостави допълнителни 700 000 евро за борба с епидемията от холера в Сирия.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts