| | | |

От последните минути: Риши Сунак е новият премиер на Великобритания

Риши Сунак е новият премиер на Великобритания, след като Лиз Тръс подаде оставка миналата седмица.

Това стана ясно в 16 ч. българско време днес (24 октомври), след като другият фаворит – Пени Мордонт, се оттегли от надпреварата.

Причината беше, че тя не успя да събере необходимите 100 гласа подкрепа от депутатите на Консервативната партия. Това е минимумът, който трябва да се отчете, за да се включи даден политик в надпреварата за лидер на торите.

Вчера бившият премиер Борис Джонсън се оттегли от надпреварата, като заяви, че има подкрепата на 100 депутати от торите, но те са по-малко от тези, подкрепящи Сунак.

Така кандидатурата на Сунак остана единствената и той ще бъде премиер на Обединеното кралство.

Риши Сунак е бивш министър на финансите от 2020 г. до 2022 г., а преди това и главен секретар във ведомството – от 2019 г. до 2020 г.

Член е на Консервативната партия, той е участник в парламента от 2015 година насам.

42-годишният Сунак се кандидатира за лидер на мястото на Борис Джонсън по-рано това лято и стигна до финалния етап заедно с Лиз Тръс, след като получи най-голяма подкрепа от депутатите от Консервативната партия.

По време на кампанията си той предупреди, че данъчните планове на съперника му ще навредят на икономиката, но посланието му не успя да се хареса на всички членове на партията и той загуби с 21 000 гласа.

В крайна сметка се оказа, че е бил прав за данъчната политика на Лиз Тръс и на уволнения от нея канцлер Куази Куартенг.

Сунак стана депутат едва през 2015 г. от избирателния район Ричмънд в Северен Йоркшир. Малцина извън Уестминстър бяха чували за него, но до февруари 2020 г. той беше канцлер на хазната.

Бързо му се наложи да се справи с пандемията от коронавирус и да похарчи огромни суми, за да поддържа икономиката “над водата” по време на локдауна.

Това не беше лесно за човек, който се смяташе за консерватор, прилагащ ниски данъци и разходи и принадлежащ към крилото на Тачър в партията. Но всички ходове, които предприе, увеличиха популярността му, пише BBC.

Репутацията му беше накърнена след спор за данъчните дела на съпругата му, а скоро след това Сунак получи глоба за нарушаване на правилата на локдауна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts