| | | | | |

Българска следа: Тъстът на новия британски премиер Риши Сунак лежал в наш затвор

Тъстът на новия британски премиер Риши Сунак – индийският мултимилиардер Нараяна Мурти, е лежал в български затвор.

Признанието направи самият той по време на технологичен фестивал през 2020 г. Мурти споделя как и защо е попаднал в затвор в България през 1974 г.

Тъстът на новия британски премиер описва престоя си в българския затвор като “горчив инцидент”, който го е превърнал в “състрадателен капиталист”.

Крал Чарлз III с новия британски премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата, която е дъщеря на Нараяна Мурти

“Това беше решаващ момент в живота ми. Бях в Ниш, тогавашна Югославия и трябваше да хвана влак за София. Качих се на влака и вътре заговорих момиче. Говорихме си на френски за живота в България, когато момчето, което бе с нея, ми се ядоса за нещо, не разбрах за какво”, разказва той.

Ядосаното момче извикало полиция. Нараяна Мурти бил свален от влака, а полицаите взели паспорта и багажа му.

“Хвърлиха ме в килия два на два. В стаята имаше само една тоалетна в ъгъла, нямаше легло, стол или маса. Подът беше студен”, казва още Мурти.

Мурти прекарал в затвора 72 часа, като през това време не му е давана никаква храна. След третия ден полицаите го отвели на перона и го качили на заминаващ товарен влак.

Той си спомня, че му казали, че го пускат, защото е от “приятелската страна Индия”. Паспортът му върнали, когато влакът пристигнал в Истанбул.

Нараяна Мурти неколкократно казва, че този инцидент го е превърнал от “объркан комунист в състрадателен капиталист”.

“Ако една държава се отнася така с приятелите си, то аз никога не искам да бъда част от комунистическа държава”, казва той.

След тази случка Мурти решава да стане предприемач, като първият му опит да създаде компания е неуспешен.

Той твърди, че случилото се в България го е накарало да осъзнае, че една страна може да просперира само чрез създаването на работни места, които могат да бъдат осигурени единствено от предприемачи.

Днес Нараяна Мурти е един от новаторите в индийската технологична индустрия. Основава компанията си Infosys през 1981 г. без опит, с пари, които взел назаем от съпругата си.

В момента е шестият по богатство в Индия.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts