| | | |

Кирил Ананиев: Асен Василев прехвърля дефицита на гърба на Росица Велкова

Притесненията на Кирил Ананиев от ГЕРБ са, че до края на 2025 г. държавният дълг, по изчисления на ГЕРБ, ще нарасне близо два пъти до около 70 милиарда лв., което се равнява на близо 40% от БВП.

Той припомни, че през август Росица Велкова представи бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г.

„За 2023 г. дефицитът е около 11 милиарда и 300 милиона лв., 11 милиарда и 600 милиона лв. – за 2024 г., 12 милиарда и 300 милиона лв. за 2025 г.

При подобен размер, и като имаме предвид падежиращите дългове, се очертава необходимостта от привличане на дългово финансиране в порядъка на около 16 милиарда във всяка една от трите години.

Очертава се драстично нарастване на държавния дълг и разходите за лихви“, посочи той и помоли Велкова да представи стратегия за финансиране до края на годината, както и прогнози за необходимото дългово финансиране за следващия тригодишен период.

Приятно съм изненадан, ако бях на Вашето място, аз също щях да внеса удължителен закон.

Това заяви бившият финансов министър Кирил Ананиев и депутат от ГЕРБ.

“В бюджетната комисия може да водим разговори за приходите и разходите без да променяме политики.

Неприятно впечатление ми направи бившия редовен министър на финансите, който се опита да прехвърли на Вас всичко, което дискутираме днес. Това се неговите политики”, подчерта Ананиев.

Дългът е при това положение всяко година с 16 милиарда лева увеличава, за три години с общо – 48 милиарда лева.

Този разговор ще продължи в бюджетна комисия и ние ще представим становищата, за да вземем най- правилното решение, заяви още Ананиев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts