| | | |

Корнелия: Всички шушукат за това и ме впечатлява истерията около този проблем

Кирил Петков ми каза – оттеглете хартиената бюлетина и ще подкрепим Вигенин за шеф на НС

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков оказал брутален натиск върху колегите си в парламента. Петков влетял на председателски съвет и направил грозен пазарлък.

Заявил й: Оттеглете си промените в Избирателния кодекс и тогава ще подкрепим Кристиан Вигенин за първия пост в НС.

Подкрепихме Рашидов, за да извадим България от много тежка криза. Избран е парламент и депутати, но не можехме да си изберем председател. Това блокира всички власти в държавата.

Това коментира в ефира на бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“В крайна сметка ние си оттеглихме кандидатите. Три денонощия водихме разговори. Рашидов го избрахме тъй като Конституцията дава право на най-възрастният да открие заседанието и ние избрахме той да продължи.”, разясни тя.

“На него му поомръзна и емоционално реши да се оттегли, за да се роди нещо друго, но то не се роди. Ние не сме заседавали, прибързано е да казваме, че Рашидов има нужда от навигация, за да води заседания.

“Днес е първото редовно заседание ще видим как ще се справи Рашидов. Обявен е дневният ред. За БСП беше важно да отблокираме държавата, да има бюджет.

ПП ни казаха: Вигенин е прекрасен кандидат, но БСП не приемат да изнасяме оръжия за Украйна. Това не е най-важното. Казах, че трябва да спасим хората, а после ще гласуваме тези неща. Трябва да спрат с емоциите и оценките.

В опита си да дискредитират институцията ни прекаляват с тези оценки. Важно е, но не е най-важното. Минималната работна заплата или безплатни учебници до 12 клас, средствата за майки с деца, това са важните теми”, допълни тя.

Вече да спрат с емоциите и оценките, защото бяхме на път да катастрофираме всички. Имаше нужда от спокойствие и разум и БСП го проявихме.”, категорична е тя.

“Потвърждавам отново, че няма мнозинство. Няма коалиция с ГЕРБ, ДПС и “Български възход”. Ние няма да приемаме такова правителство.”

“Ние няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, Възраждане и ДПС.

“Когато предложихме хартиените бюлетини, реакцията беше направо истерична. Буди съмнение. Това ли е най-страшното – хартиеното гласуване.

Навсякъде се шушука, че машините може да променят вота. Къде е проверката на машините, които изписаха “дневникът е подправен”?

Ние само за няколко знаем. Може да е имало и други. Машинното гласуване ограничава конституционното право. Ние искаме хората да имат избор, затова предлагаме смесено гласуване.”.

“Борбата с корупцията и промяната в съдебната система все още ни свързва с ПП и ДБ.

ГЕРБ, ПП и ДБ вероятно тази седмица ще гласуват за изнасяне на оръжие за Украйна – това ще ни въвлече във война и ние сме против.

Ако ДБ поставят условие износа на оръжие към Украйна, няма да сме съгласни. За нас това е риск. Мирът е по-важен. Предполагам, че ще има плаващи мнозинства, което означава политическа нестабилност.

“Би трябвало да ни обедини бюджета за 2023 година. Трябва да увеличим минималната работна заплата, да дефинираме кои са енергийно бедните, трябва да сложим таван на цената на газ, парно , вода, трябва да подпомогнем семействата. Пари има.”, каза Нинова.

За икономиката е нужно да сложим таван на цените за ток, парно, вода. Да вдигнем заплатите. Да определим какво означава определението “енергийно беден”. Да гласуваме подкрепа за енергийно бедните.

Политиката ни за децата – помощ за младите, учебници, лекарства, пари за майчинство.”

“Много съм пристрастна към темата райски газ. За 4 дена НС прие закон на 2 четения, преди парламентът да се разпусне. Сигурно знаете, че райски газ се продава безконтролно. Сегашното управление не си мърда пръста”, добави тя.

“Служебните министри трябва да си гледат министерствата, а не да се бъркат в работата на БСП пък били те и от БСП. В партийния живот също има някакъв морал и принципи.

Сега политиката на БСП е парите да отидат при хората, а не да се купуват самолети.”, разясни тя.

“Борисов последните дни прави някакви странни неща. Имаше контактна група за правителство, сега предлага такава и за бюджет.

Имам чувството, че някой умишлено ни саботира, за да не тръгне този парламент. Няма нужда от това.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts