| | | |

НА ЖИВО Росица Велкова: Преизпълнението в хазната към момента вече е под 1 млрд. лв.

Колкото и кратък да е този парламент, ние трябва да приемем бюджет за 2023 г. Не можем да оставим хората без подкрепа през очертаващата се нелека зима.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на днешното извънредно заседание.

Извънредното заседание на 48-то НС започна с кворум, а председателят Вежди Рашидов прочете дневния ред.

Десислава Атанасова прочете предложението ПГ на ГЕРБ за създаване на временна комисия за изготвяне проекта за дейността на 48-то НС. Тя допълни, че има стандартна процедура при всеки новоизбран парламент да се създава комисия за промяна на правилника.

Атанасова допълни, че действащият правилник на 47-то НС следва да претърпи много малко промени.

От ПП номинираха Никола Мирчев и Мирослав Иванов за членове на комисията. От ДПС предложиха Хамид Хамид и Йордан Цонев. От “Възраждане” – Петър Петров и Цвета Рангелова. От БСП – Явор Божанков и Мая Димитрова. От ДБ – Надежда Йорданова и Людмила Илиева. От “Български Възход” – Надежда Самарджиева и Александър Николов.

Последва процедура по гласуване. Предложените членове на комисията бяха утвърдени единодушно.

Георги Свиленски от БСП взе думата по процедура:

“Правя процедура за пряко излъчване по БНТ1 и по БНР по двете точки – състоянието на бюджета и изслушването на финансовия министър”. Предложението бе гласувано и прието.

Служебният министър на финансите Росица Велкова бе поканена в зала, за да бъде изслушана относно изпълнение Закона за държавния бюджет за 2022, както и представяне проектобюджета на служебното правителство за 2023.

Корнелия Нинова мотивира поисканото изслушване:

“За нас от ПГ на БСП стоят три важни въпроса – колкото и време да работи парламентът, какъвто и да е изходът от преговорите за съставяне на правителство, ние на всяка цена трябва да приемем Бюджет 2023, защото не можем да оставим без подкрепа българските граждани през очертаващата се нелека зима”.

Нинова изтъкна, че чрез енергийна помощ за енергийно бедни, тавана на цената, тока и парното, водата, преизчисляването на пенсиите трябва да бъдат подсигурени най-уязвимите социални слоеве.

“Нека не допускаме правилата в парламента да се налагат чрез контактьори. Това е парламентът, ние сме народните представители, тук трябва да се приеме бюджета. И нямаме нужда от контактьори, които изкривяват и без това трудната демокрация на парламента”, заяви тя.

Нинова помоли Велкова да представи проектите си за тревожните числа за дефицит, инфлация. „Те се разминават с нашата представа за финансите и икономиката на страната.

Искаме да знаем къде ще харчите тези милиарди, след като няма и социална програма. Дали не е за онези самолети, за които времето не е точно сега?

При инфлацията, която залагате и предвидения БВП от 173 милиарда лева, това не отговаря на истината. При тази инфлация, приходите трябва да са около 180-185 милиарда“, посочи тя в изложението си.

“От това, което анонсира служебният кабинет и служебният министър на финансите, сме притеснени от един от вариантите за бюджет, при който се орязват социални плащания.”, посочи още лидерът на левицата.

„Бюджетът, приет от Народното събрание, е приет на дефицит. Очакваме преизпълнение на данъчно осигурителните приходи с около 250 милиона лева, от които 50 милиона от данък върху дохода на физически лица, а 200 млн. лв. – от повече социални осигуровки, основно свързано с увеличаването на заплатите“, посочи от своя страна Велкова.

При това положение, тя очаква бюджетът да завърши с по-малък от планирания дефицит.

В Закона за бюджета за 2022 г. е записан дефицит от 4.1% от прогнозния БВП. При повишените приходи се очаква той да спадне до 3.4% от БВП на касова основа.

Велкова отчете, че към края на септември бюджетът все още е на излишък – от близо 1 млрд. лв., но напомни, че това е обичайно до последните два месеца на годината, когато започва разплащане на извършените инвестиционни разходи и така годината ще завърши на дефицит, както е и по план.

От името на ГЕРБ-СДС въпрос зададе Кирил Ананиев:

“Госпожо министър, вие засегнахте съвсем бегло въпроса за Плана за възстановяване и устойчивост като моят въпрос е какви разходи ще се развият до края на годината по този план?

Част от приходите по Плана за възстановяване и устойчивост предвиждате ли да се финансират разходи по бюджета за 2022 и ако това е така, как ще дофинансирате бюджета за 2023″.

Велкова отговори на въпроса и отбеляза, че бюджетното салдо ще бъде подобрено като се очаква не по-висок разход от 100 млн. лв. Планираният приход за 2023 г. е 2 млрд. 880 млн. лв.

Андрей Гюров от ПП попита защо прогнозираният ръст е занижен до 2,9%. Росица Велкова заяви, че не смята, че макроикономическата прогнозата е подценена.

По инструмента Shure трябва да получим 900 милиона лева, но и 900 милиона лева трябва да платим на земеделските производители. Дефицитът би бил 5,6 милиарда лева, ако не поемем нов дълг. В началото на януари трябва да поемем плащаният за пенсии, заяви финансовият министър Росица Велкова.

„Министрите на финансите хитруват в различна степен през годините. В бюджета капиталовите разходи са 8,2 милиарда, до миналия месец 2 милиарда и нещо бяха изхарчени, но това е неизпълнение на бюджета“, заяви Гечев.

„Орязването на капиталовите разходи са свързани с икономическия растеж и това е най-неикономичното решение“.

„Ние бихме внесли удължителен закон, който запазва действието на всички политики и всички помощи за бизнеса и домакинствата, докато бъде избрано редовно правителство“, поясни Росица Велкова.

Велкова отчете, че към края на септември бюджетът все още е на излишък – от близо 1 млрд. лв., но напомни, че това е обичайно до последните два месеца на годината, когато започва разплащане на извършените инвестиционни разходи и така годината ще завърши на дефицит, както е и по план.

Финансови инструменти за 660 млн. лева ще ползва бизнесът от догодина

Кирил Ананиев от ГЕРБ попита какви плащания се очакват до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост.

По думите на служебния министър, за 2022 г. са планирани 2,6 милиарда лева приход, които се очакват през декември. „Планираният разход е 1,3 милиарда лв. Предвижда се 1 милиард икономия, което ще доведе до подобряване на бюджетното салдо.

Очакваме не по-висок разход от 100 милиона. В 2023 имаме планиран приход от 2 милиарда и 880 000 лева, които ще бъдат извършени, ако изпълним всички критерии, на 2 плащания“, обясни Велкова.

Байрам Байрам от ДПС нарече Асен Василев “финансово камикадзе”.

Заради планираният дефицит се налага теглене на нов държавен дълг, подчерта Велкова:

“Емитирайки този дълг, който към момента сме емитирали, фискалният резерв към 30 септември е 12,1 милиарда.

На база на всички тези ангажименти, които има към фискалния резерв, ако не емитираме до края на годината повече дълг, фискалният резерв към 31 декември би бил около 5,6 милиарда, което е крайно недостатъчно,

защото знаете, че минималният му размер е 4,5 милиарда, а ние в началото на януари трябва да поемем плащанията за пенсии”.

Росица Велкова представи изработения от министерството базов бюджет за догодина, но подчерта, че служебният кабинет няма право да прави политики, следователно запазва съществуващите.

„Ако сме в хипотезата да няма избрано редовно правителство, спокойно с този така наречен удължителен закон едно служебно правителство може да изпълнява бюджета, както беше направено и в началото на тази година от редовното правителство“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts