| | | |

Вицепрезидентът Йотова със СКАНДЛНО разкритие: Асен Василев не даде парите за диаспората

Българските общности ще могат да кандидатстват директно за средствата, обяви Илияна Йотова

Добре е, че в новия бюджет, който служебното правителство ще представи, са заделени средства за българските общности зад граница за първи път от много време.

Не е въпросът да се получават средства от комуникационните стратегии, които са обвързани с европейско финансиране. Тези пари показват от отношение на българската държава.

Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с българската диаспора в Загреб под домакинството на представителя ни в местния общински съвет Рашко Иванов, цитирана от 24 часа

Вицепрезидентът подчерта, че само с реални действия може да се покаже, че тези общности са важни на българската държава.

Тя не успя да уточни точната сума, тъй като параметрите все още се обсъждат в парламента. В актуализацията на бюджета за 2022 г. през постановление са били заложени още 800 хил. за общностите.

“Още миналата година говорехме за няколко десетки милиона. Бяхме поискали тези средства още от миналия служебен министър на финансите Асен Василев, той бе обещал. Записа ги в рамките на националното финансиране и така отказа да ги даде на общностите.

Този път ще настояваме за нещо много важно – дори да бъдат записани в бюджета, те трябва да бъдат дадени на общностите”, подчерта Йотова.

“От година и половина, по инициатива на президента Румен Радев се заделят допълнителни средства за подпомагане на българските общности, този бюджет ще бъде даден на външно министерство и ще може да се кандидатства за различни културни инициативи”, посочи още тя.

Йотова бе провокирана от посланичката на България в Хърватия Генка Георгиева, която се оплака, че през 2020 г. е спряна комуникационната стратегия на МВнР, по която са се финансирали конференции, изложби и са се издавали книги.

Знаете, бюджетите на посолствата и на външно министерство не ни позволяват много неща, заяви Георгиева.

Вицепрезидентът уточни, че тази информация е стара и с приемането на държавния бюджет ситуацията ще се промени. Средствата, които ще отпуска външно за сънародниците ни зад граница няма да се ползват за наеми.

Йотова подчерта, че е важно да се търсят варианти българската общност да не губи представителството си в местното управление, тъй като не става въпрос само за финансиране, а за престиж и присъствие.

Иванов изрази съжаление, че много от наследниците на т. нар. стара диаспора не знаят български и не са били в България.

Преди време повече от 100 студенти са учели български, сега новозаписаните в лектората са само четвърт от тази бройка.

“Младата генерация знае потеклото си, но нямат патриотизъм. Асимилацията не може да се спре, може само да се забави. Опитваме с програми да запазят езика и културата, но за това трябват и средства”, посочи той.

И изрази надежда, че може да се намери възможност наследниците на старите преселници да посетят родните места на предците си.

Йотова анонсира и друга идея, която се обмисля сериозно – отваряне на постановленията за обучение в български университети и възможността да не важи само за деца от Северна Македония, Украйна и Молдова, а и за такива, чиито родители дълго са пребивавали в чужбина.

Ще има и промяна, която да признава матурите, без да се прави разлика между деца от старата българска диаспора и такива на дълго пребиваващи в чужбина.

Вицепрезидентът настоя, че трябва да има нов и осъвременен Закон за българите в чужбина, за да може да се запазят българските малцинства и общности зад граница.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Президентство

Similar Posts