| | | |

Депутатско състезание “Питай министъра” ядоса премиера Гълъб Донев

Ще загубят 22 часа, вместо да приемат закони

147 въпроса зададени до момента, само Мартин Димитров от ДБ питал 22 пъти едно и също нещо

Най-тежко ще му е на Шишков

5 изслушвания и внесени 147 въпроса за парламентарен контрол още със старта на 48-ото народно събрание вбесиха служебния премиер Гълъб Донев, пише 24 часа

“Разчитаме на същия устрем и активност в същинската дейност на народните представители като законотворци”, остро каза той в началото на заседанието на правителството в сряда.

“Забелязвам ударници в съревнованието за най-питащ народен представител, както и министри, които са първенци в категорията “най-питан министър”, констатира още служебният премиер и даде за пример регионалния министър Иван Шишков.


Докато няма сформирани парламентарни комисии и не могат да започнат същинската си работа по закони, депутатите запълват работното си време с изслушвания и въпроси към министрите.

И дори насрочиха извънредно заседание във вторник, за да изслушат финансовата министър Росица Велкова за бюджета и дълга. При това по две паралелни искания, внесени от ГЕРБ и БСП.

В програмата до петък са предвидени още изслушвания по искане на ГЕРБ – на министъра на енергетиката Росен Христов за доставките на газ, както и на вътрешния Иван Демерджиев за мерките срещу пътните джигити и какво направи държавата в помощ на наводнените карловски села.

Има внесени изслушвания и на министрите на екологията Росица Карамфилова и на здравеопазването Асен Меджидиев, но за тях няма ред тази седмица.

Още в първия работен ден на 48-ото НС са внесени 25 въпроса към министри, основно от депутати от БСП.

Преди старта на парламента соцлидерката Корнелия Нинова се закани, че ще подложат на стриктен контрол действията на служебното правителство, ядосана, че то прави чистка на кадри, назначени от БСП.

Рекордьор по зададени въпроси обаче е Мартин Димитров от “Демократична България”. Той е внесъл 22 въпроса, като е отправил един и същ към всички министри – колко от чиновниците им са навършили възраст за пенсиониране към 30 септември.

На по-голямата част от от внесените общо 147 въпроса министрите ще отговорят писмено. Но ако всички трябва да говорят във времето за парламентарен контрол, това ще отнеме над 22 часа.

Внесени са и 7 питания, които, ако влязат в пленарната зала, ще са още близо 2 часа.

Освен Шишков сред министрите, към които има най-голям интерес от страна на депутатите, са вътрешният Иван Демерджиев и на земеделието Явор Гечев.

Към премиера Гълъб Донев също има въпроси – за военната помощ за Украйна и за националния план за бедствия и аварии.

В сряда депутатите задължиха правителството до 7 дни да внесе в НС всички законопроекти, необходими за плащанията по плана за възстановяване и устойчивост.

Решението за това бе внесено от ГЕРБ, но подкрепено с мнозинство. А дебатите по него продължиха над 4 часа и се превърнаха в спор за енергетиката и съдбата на тецовете.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts