| | | |

Копейкин прави опит да торпилира 13 млр. евро от ЕС по българския план ВИДЕО

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов е внесъл проекторешение, с което, ако се гласува в залата, служебната власт се задължава да изготви изцяло нов План за възстановяване и устойчивост за страната.

И така прави опит да торпилира досегашните усилия на няколко поредни правителства за начина, по който страната ще получи 13-те милиарда евро от ЕС в следващите 7 години.

Според Копейкин България трябвало да се откаже изобщо от въвличането и вписването на конкретни срокове за затварянето на т.нар. въглищни централи.

Предишният кабинет на Кирил Петков успя да издейства за страната отлагане в голям срок.

В стария вариант на Плана, изготвен от последния кабинет на Бойко Борисов, се предвиждаше това да се случи до 2026 г. и вместо тецовете да бъде изградена парно-газова централа.

Според националиста-русофил вместо това, България трябвало не просто да продължи да се осланя на комплекса “Марица”, за да посрещне енергийните си нужди, но и да поеме по курс за развитието на геотермалната енергия у нас.

Проекторешението е подписано от всички депутати на “Възраждане”, но е спорно, че би влязло изобщо в дневния ред на НС, особено предвид изключително напрегнатата обстановка в залата,

която все още буксува на място заради липса на консесус дори за съставите на всички парламентарни комисии и без приет правилник за организацията и дейността на институцията.

Изготвяне на нов План за възстановяване и устойчивост поискаха от партия “Възраждане”. По-конкретно от там настояват да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара.

Тук трябва да обясним много добре, защото в публичното пространство се разпространява, че ние очакваме да дойде една много голяма сума по този план.

Въпреки че този план акцентира ковид кризата, 59% от този план се занимава със закриването на ТЕЦ-овете. Ако това стане, от износител, ние ще се превърнем във вносител.

Само за първото полугодие Марица изток 2 генерира приходи от над 300 млн. Ние се ангажираме да закрием това, което дава сигурност, за да вземем едни пари, които ще дойдат на куп.

Това обясни Искра Михайлова от “Възраждане” на трибунка на партията в парламента.

Предстои да видим как ще реагират другите парламентарни групи, защото вчера бе изразено мнението, че това наистина е така, но само ние гласувахме против забързването на работата по този план.

Освен енергийната зависимост, ние може да създадем една катастрофа, свързана с работните места, обясни още Михайлова.

В ПВУ ясно българското правителство е приело излизането ни на либерализирания пазар на електроенергия. Когато чуете някой да ви обяснява, че това не е така, можете да видите в плана разписаните ангажименти.

Трябва да е ясно на всички, че това ще доведе до голямо вдигане на цените на тока. Когато ние от “Възраждане” обясняваме, че искаме предоговаряне на членството ни в ЕС, ние искаме точно това.

Те са се съгласили за закриване на 40% от тецовете. С една единствена цел – да може тези, които управляваха да преди няколко месеца да купят батерии от точно определена фирма, която беше консултант по изготвянето на плана.

Приемането на този ПВУ ще доведе или до режим на тока, или да внасянето му, каза зам.-председателят на партията Цончо Ганев.

От партията на Костадин Костадинов обясниха, че вече са внесли законопроект с исканията си и очакват той да бъде гласуван до десет дни.

Затова внасяме този законопроект, защото всички трябва да сме патриоти. Разчитаме в най-кратки срокове този законопроект да бъде приет в зала.

Иначе това би било национално предателство, защото сме пред енергийна кризата. Ние сме крупен износител на електроенергия и от там идват средствата за компенсиране на бизнеса, каза още Ганев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts