| | | | |

Външно разкри кой стои зад предстоящо откриване на “Македонски културен клуб” в Благоевград

Министерството няма практика да коментира действия, осъществявани от български граждани на българска територия, които имат строго частен характер.

Това заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи (МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството в петък по повод постъпили запитвания на граждани относно предстоящо откриване на “Mакедонски културен клуб” на името на Никола Вапцаров в Благоевград през уикенда.

По този повод вчера кметът на Община Благоевград Илко Стоянов съобщи, че в Oбщина Благоевград няма заявено намерение по действащото законодателство, в което да се иска изграждане на нова или преотреждане на вече съществуваща сграда с предназначение „Mакедонски културен клуб“.

Също така той информира, че нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с „Mакедонски културен клуб“, а в Общината е постъпила единствено покана, отправена към кмета за посещение на частно събитие, на което той няма да присъства.

Костадин Коджабашев обясни, че става въпрос за физическо лице, което се представя в медиите като несъществуваща обществена организация, което е наело помещение от друго частно лице и заявява, че в това помещение ще бъде създаден частен клуб с името на български поет.

По думите на зам.-министъра от интерес на ведомството е единствено как едно подобно събитие се насърчава, поощрява и подкрепя от двете основни опозиционни партии в Скопие.

Не е тайна, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения, водят политика срещу европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ), заяви Коджабашев.

Той каза, че техните действия трябва да се разглеждат и в по-широк контекст на интересите на трети страни, насочени срещу Европейския съюз (ЕС) и неговото разширяване.

Очевиден е опитът, с посещението на тези две партии в Благоевград и техни действия, изкуствено да се провокира напрежение.

Очевидно става въпрос за отвличане на обществено внимание от справедливата борба на българите в Република Северна Македония за граждански права.

Очевидно е чии интереси обслужва този преднамерен план, коментира заместник-министър Коджабашев.

Желязко Радуков, експерт към МВнР, заяви, че за българската държава никога не е било тайна кой стои зад финансирането на подобни мероприятия на наша територия.

През последните 24 часа това всеки може да го види и в Интернет благодарение на средствата за масова информация в Република Северна Македония, в случая става въпрос за Бил Николов и една ръководена от него емигрантска организация с хибриден характер, регистрирана в Торонто, заяви Радуков.

По думите му характерното за Бил Николов и неговата организация е, че те споделят, вярват и застъпват крайни антизападни тези.

Бил Николов нееднократно и публично е призовавал РСМ незабавно да спре преговорите за членство в ЕС, незабавно да напусне НАТО и на практика да преустанови своите отношения със съседните държави, каза Радуков.

Той отбеляза, че предвид всички тези факти, „бихме си позволили да зададем един реторичен въпрос към гражданите:

“Не мислите ли, че ви използват? И не мислите ли, че за пореден път се опитват да използват общата ни чувствителност по общата ни история, за да настроят брат срещу брата, срещу интересите на собствените си държави?“

Заместник-министър Коджабашев добави, че всяка непремерена реакция по този повод би била в разрез с политиката и интересите на България и не би могла да се представи като представителна за българските институции или за широката общественост.

Той призова обществеността да подходи със спокойствие.

Коджабашев коментира и темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство, като отбеляза, че работата и диалогът на всички нива продължават, за да бъде постигнато решение за пълноправното ни членство до месец декември.

Той припомни, че преди два дни в Брюксел беше представен Докладът от доброволната мисия за установяване на фактите относно прилагането на правото на Шенген в България и Румъния.

Заключенията от доклада еднозначно посочват липсата на проблеми по отношение на прилагането на най-новите разработки на правото на Шенген, и подчертава, че България и Румъния, продължават да отговарят на условията , необходими за пълното прилагане на правото на Шенген, коментира Коджабашев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts