| | | |

Крум Зарков се заканва: Ще бъде решен въпросът да има осъдени по висшите етажи на властта

“Пет човека на ротационен принцип от една година ще председателстват комисията, която ще разследва най-висшите държавници за корупция и тя ще прави само това. Първият ще бъде определян по жребий”

Това заяви пред бТВ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Много често в България изпадаме в порочния кръг да се огледаме в едната личност или в председателя. Това се случи с много такива органи.

Затова и сме предложили друг модел, а именно – пет човека ще ръководят тази комисия и всеки един от тях ще е председател за 1 година.

Основният въпрос, задаван и от българи, и от чужденци, е защо няма осъдени по високите етажи за корупция, допълни Зарков.

„Често прокуратурата отговоря – ние бихме искали да осъдим, но няма добри разследвания. Ето сега, с този орган ще има добри разследвания. А прокуратурата също трябва да намери решение, с друга реформа, заяви Крум Зарков.

“Прокуратурата също ще подлежи на реформа. Съгласувахме законопроект с Венецианската комисия за монопола за отказ от разследване, кой ще може да го обжалва в съда. Кой ще може да сезира съда заради бездействие на прокуратурата”, съобщи той.

“Не е достатъчно наказателното преследване на главния прокурор, много по-важни са контрола и отчетността, състава на ВСС, начинът по който се конституира и гласува.

Нашият законопроект решава въпроси, които не са конституционни. До края на другата седмица ще можем да го предоставим”, каза още Зарков.

“Докато съществуващи спецправосъдието се активираше в определени моменти като димка за истинските проблеми и политически цели.

Виждам, че и закриването му се използва със същата цел, за да се оправдаят провалите. Специализираното правосъдие не изпълни очакванията и послужи за други цели, превърна се в съд на властта”, коментира той думите на главния прокурор Иван Гешев.

Според него, засилването на престъпността няма връзка със закриването на специализираното правосъдие.

“Хартиената бюлетина е причината за огромния брой невалидни бюлетини, за огромен брой сгрешени протоколи, за системи за фалшифициране и купуване на гласове.

Комбинацията от хартията и машината прави така, че всички плюсове се анулират, а всички минуси остават.

Защо, ако машината се манипулира, искат все пак да я оставят. Това прикрива изборния резултат на някои партии”, каза Зарков.

“Силата на БСП ще бъде реабилитирана, когато се заработи по конкретните закони, особено по тези които засягат корупцията и съдебната реформа. Иска ми се да започнат с тях, а не с Изборния кодекс”, заяви той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts