| | | | | |

Конституционалистът: Приказките за референдум за еврото са кръчмарска демагогия, ето защо НЕ МОЖЕ да има такъв

Понеже продължават свободните съчинения, че трябвало да има референдум за еврото, да припомня отново защо НЯМА да има такъв референдум.

Това пише на личната си страница във Фейсбук Борислав Цеков, констититуционалист и обяснява :

снимка Архив


Дори и хипотетично да се съберат 400 хиляди подписа за референдум – нещо което според мен е невъзможно – но дори и да се съберат, референдум “за или против еврото” няма да се проведе.

Това е така, защото е конституционно недопустим и ще бъде спрян от Конституционния съд.

Въвеждането на единната европейска валута е част от задълженията на държавите-членки, предвидени в договорите за ЕС.

Преди Маастрихтския договор от 1992 г. държавите-членки към онзи момент са имали възможност да договорят изключение. Това са поискали и направили само Великобритания и Дания.

За по-късно присъединяващите се, какъвто е случаят с България, такава възможност има в процеса на преговорите за членство. България не е поставяла такъв въпрос, защото в българското общество въобще не е стоял такъв въпрос.

В Протокола за присъединяването (чл. 5) е записан и изричният ни ангажимент да въведем еврото, когато покрием установените критерии.

И пак трябва да се подчертае – участието в ЕС е сред основните начала, на които се изгражда Република България, съгласно Конституцията, които могат да се променят само от ВНС.

Така че за никакъв референдум не може да става дума при действащата конституционна и законодателна уредба.

Приказките за подобен референдум са кръчмарска демагогия, чийто резултат е единствено загуба на обществено време и енергия и отклоняване на вниманието от реалните проблеми на нацията и техните решения.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts