| | | |

НА ЖИВО Бойко Борисов гневен: Кирил и Асен източиха над 7 милиарда в посока “Газпром” и все не им стигна

“Единственият начин да има правителство е контактни групи преди президентът Радев да връчи мандата, трябва да сме се разбрали, че ще стане с втория или третия мандат”

Аз няма как да направя правителство само с ДПС и “Български възход”, с “Възраждане” имаме съществени различия. Склонен съм на всичко, което ще донесе спокойствие на българите

Ще вкараме в парламента един проектозакон, който да звучи като Закон срещу свръхпечалбите, които се получават от руските компании благодарение на дерогациите, които са издействани в Брюксел.

Той трябва да включва горивата, дизела, обикновения бензин. Това ще касае не само физическите лица, но и бизнеса.

Tова обяви в Широка лъка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Имаме фонд за гарантиране на енергийната сигурност. И разликата в цената отива в този фонд и от там – на бензиностанциите. Това е като вид дарение. Защото за две години четири бюджета направиха.

И все не им стигна! И все не можаха, и все нещо объркаха.

Убеден съм, че колегите от ДБ ще искат да измият срама, че 6-7 месеца наблюдаваха как Кирил и Асен източиха над 7 милиарда в посока “Газпром”.

И съм убеден, че те ще са първите, които ще се включат срещу тази несправедливост – срещу свръхпечалбата, която Кирил и Асен препират чрез дерогацията”, заяви той.

“За две години нула и нищо. И ако пак са на власт, пак ще е нула и нищо”, допълни Борисов. “Затова Тодор Живков е направил само до Правец магистралата и не е пипнал нищо повече”, каза Борисов.

Той отново подчерта, че е убеден, че ДБ ще подкрепят проектозакона на ГЕРБ срещу свръхпечалбата.

“Анонсираме го, утре ще го внесат. Даже ако намерите – нека го внесат повече парламентарни групи.. Може всичко, което сме правили, да не е било идеално. Но сме имали желание да е идеално. А те не могат да си видят грешките”, каза той.

“Единственият начин да има правителство, аз съм практик, е да има контактни групи. Контактни групи преди президентът Радев да връчи мандата. Но трябва да сме се разбрали, че с втория или с третия ще имаме правителство”, посочи Борисов.

“Вие видяхте ли онзи ден за Еврозоната световният шампион по фалиране на банки – проф. Румен Гечев, беше против Еврозоната. Ако бях на Нова телевизия, така щях да го изписвам, под името – “световен шампион по фалиране на банки”, добави той.

“От мен да запомните, като слушаш кое дразни противниците ви, ще разберете много неща за себе си. Те си мислят, че народът е забравил какво направиха с “Джемкорп”, какво “направиха” с корупцията по високите етажи.

А сега от сутрин до вечер се чудят как президента Радев да го вкарат в играта – от страната на лошите. Хвърлят му през три месеца да прави правителство.

Ами неговите функции са президентски и ние, като не му даваме правителство, каквото може, това сглобява”, коментира още Борисов.

Той допълни, че като се съберат контактните групи, да бъде определено кой ще бъде премиер, финансов министър, министър на икономиката и т.н.

“Сега е ужасно време, ужасна война. И ние ясно сме заявили позицията си. Най-големите партии в Европа ме канят като специален гост, за да ме чуят, да си говорим. Защото България, Балканите, Берлинският процес е изключително важен за тях”, отбеляза той.

“Аз съм склонен да направим всичко, за да бъде добре на българите. Ние натрисаме на Радев да направи правителството. Но той не е виновен.

Виновен е заради юмрука, че доведе Киро и Асен, че направи така, че политическите партии да се ненавиждат. Но в случая как да го обвиня, че не иска да направи бюджет.

Не ми се е обаждал по никаква тема”, заяви Бойко Борисов.

Пловдивският митрополит Николай приветства миряните и гостите, дошли в неделния ден в църквата “Успение Богородично” и произнесе съдържателна реч. Той преразказа притчата за бедния Лазар. Борисов смирено изслуша проповедта на владиката.

Митрополит Николай благослови събралите се в храма. “Всеки неделен ден е Денят на славното и спасително Възкресение Христово.

Тази неделя Бог напъти стъпките ни към този прекрасен край на богохранимата Пловдивска епархия – Широка лъка – твърдина на вярата и българщината”, сподели митрополитът. Той поясни, че точно в този храм преди 16 години е извършил първото ръкоположение като митрополит на свещеник.

Владиката припомни как само за 40 дни е бил изграден храмът: “Успели са да го съградят за 40 дни. И този храм е съграден толкова здраво, защото във фундамента му е вечната несъкрушима православна вяра”.

Именно в двора на православния храм е било съградено и първото училище в Широка лъка. Училището е било извор на духовна просвета, вяра, благочестие и морал.

“То беше запуснато през дългите години на атеизма и “демокрацията”. Тогава отправихме молба към министър-председателя господин Бойко Борисов да ни помогне.

А той като добър държавник вярва в Бога и обича ближния. Той никак не се поколеба лично да се застъпи пред Министерския съвет да даде 800 хил. лв. да се възстанови старото прицърковно училище. И сега пак е възстановено”, отбеляза владиката.

Той допълни, че общината е ангажирала добра фирма, които са “вложили и сърцето и духа си в този градеж”:

“Тази сграда е много необходима. Идват много деца от различни краища на България. Тук отец Иван ще провежда курсове по вероучение – и за млади, и за стари”.

“Господин Борисов, в този ден ние преди всичко благодарим на Бога. Ние поискахме в името на Божието име да бъде възстановено училището. Вие като предан християнин ни съдействахте. Всичко това е Божи промисъл.

Благодарим и на Бога, и на вас, господин Борисов”, отбеляза митрополитът и допълни, че никога Борисов като премиер не е отказвал помощ и подкрепа.

“И не само финансова подкрепа. Помолихме го да не приема Истанбулската конвенция. Не я прие. Одобриха учебниците по православие, приети от Светия Синод. Ние ценим вашия неуморен труд и всичко онова, което бе направено за България. То никак не е малко”.

“Ние се молим за вас, ние сме с вас. Обичаме ви и се молим на Бог да ви дари със здраве и преуспяване. Да се множат вашите успехи за благото на нашия народ”, отбеляза още митрополит Николай.

Той прикани събралите се да излязат навън, за да бъде извършено освещаване на новото църковно училище “Св. Панталеймон”.

След църковната церемония по освещаването владиката благослови Борисов, кмета и присъстващите гости.

Борисов, придружен от владиката, влезе да разгледа новото училище. Бойко Борисов се ангажира да разговаря с Еврейския комитет, за да бъде ремонтирана родната къща на екзарх Стефан – спасителят на българските евреи през 1943 г.

Борисов благодари на владиката за добрите думи. “Знаете, че в Родопите камбаните по различен начин се счуват. А тази сграда е за едно училище, което може да се използва и за изложби, и за галерии, и за мини театър.

Църквата е прекрасна. И пак казвам – помогнахме, не за да изтъкваме това, а защото, пак казвам – в Родопите камбаните по друг начин се чуват.

Днес на хората в Широка лъка и на гостите можем да кажем, че имат още един свят кът, където да могат да идват”, заяви той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts