| | | |

Обрат или капан! ПП дълго време твърдяха, че ще преговарят с ГЕРБ, ако Бойко Борисов го няма, а сега заявяват, че ще преговарят, само ако Борисов е на масата

“Не съм оптимистично настроена, че тези консултации ще доведат до ситуация, в която да се намери решение на най-големият въпрос – ще има ли редовен кабинет. Това започва да се превръща във фундаментален въпрос за българската политика.

Още по време на кампанията се създаде усещането, че тези избори няма да решат нищо. Един от вероятните сценарии е да отидем отново на предсрочни избори.“

Това заяви социологът Евелина Славкова в предаването “Кой говори” по Дарик радио.

“Аз мога да се присъединя към скептичните очаквания на г-жа Славкова, тъй като имаме изключително много аргументи в тази посока. Безспорно е, че президентът не бърза с провеждането на консултациите.

Смятам, че това изчакване не е случайно, тъй като съществува някаква надежда.

Мнозинството, което изкристализира около избора на Вежди Рашидов за председател на парламента, че би могло да възпроизведе все пак някакво мнозинство в Народното събрание, което да има ресурса да гласува редовен кабинет.

Неслучайно обаче всичките погледи са насочени към третия мандат, тъй като разделителните линии между ГЕРБ и ПП са изключително дълбоки”, заяви социологът Елена Дариева.

“Не виждам никакво желание за съгласие от страна на ПП да участва в преговори за създаване на кабинет с ГЕРБ. Не виждам последователността при “Продължаваме промяната”.

Те дълго време твърдяха, че ще преговарят с ГЕРБ, ако Бойко Борисов го няма, а сега заявяват, че ще преговарят, само ако Борисов е на масата и преговорите се излъчват.

Това нещо беше в контекста на една театрална постановка и продължение на предизборната кампания от септември месец. Това е отличен ход за ПП”, коментира Славкова.

“На този етап политическите сили говорят на своите избиратели, а не помежду си, а това е, което ние очакваме в момента от тях. Те се държат като политически сили, които са на прага на поредната предизборна кампания.

Този политически цикъл започна с протестите през лятото на 2020-а година и “Продължаваме промяната” се заяви с категорична анти ГЕРБ реторика, но те не могат да останат на позицията на антагониста.

В един момент трябва да заявят за какво са, не може само да са против нещо”.

“От ситуацията на безтегловност не печели никой – нито политическите сили, нито българските избиратели, но аз не искам да гледам твърде апокалиптично на случващото се, защото от друга страна, това което виждаме – тази остра конфронтация и това противопоставяне – дава виталност на политически актьори.

В политическата сцена вече имаме много политически актьори.

И все пак това е за предпочитане пред това, което се наблюдаваше дълги години назад – една партия хегемон, която едносилно диктува дневния ред на обществото.

Ситуацията в момента дава възможност да се избистрят нещата и да чуем това, което е в основата на демокрацията”, категорична бе Дариева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts