| | | |

ПП се изребчи: Служебният кабинет нe внася бюджет – саботира еврото

Министерският съвет на служебния Гълъб Донев мачка законодателната рамка в няколко направления с невнасянето на бюджет за 2023 г.

За това алармира парламентарната група на Продължаваме промяната в остра проектодекларация, заведена в деловодството на парламента днес.

И намеква, че това решение служебната власт е взела с цел саботаж на процеса по приемането на еврото у нас, с прогнозен срок за влизане в зоната 1 януари 2024 г.

В нея се изброяват законово вменените задължения на “Дондуков” 1, включително по отношение на Закона за здравето и Кодекса за социалното осигуряване, освен за макрорамката за догодина.

Липсата на внесен законопроект за Бюджет 2023 поставя редица рискове и не позволява да се индексират адекватно съществуващите мерки за бизнеса и обществото, както и да се въведат нови, пишат от “Промяната”.

Така депутатите на Кирил Петков и Асен Василев изтъкват едно към едно еднакви мотиви с тези на социалистите от БСП.

“Липсата на редовен бюджет се отразява на предвидимостта, което ще затрудни и оскъпи финансирането на страната от международните пазари, и би довело до опасност от намаляване на кредитния рейтинг на България. Ще бъде поставено под риск изпълнението на решението на Народното събрание по Националния план за въвеждане на еврото”, обясняват още от ПП.

Миналата седмица управителят на БНБ Димитър Радев обясни, че кредитният рейтинг на страната има пряко отношение към процеса й по приемане на единната евровалута.

На изслушването си в НС той изрично подчерта и необходимостта от приемането на нов бюджет за 2023 г. пред анекс за удължаване на действащия сега и в рамките на следващата година.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts