| | | | |

Проф. Вълчев разкости секретарката НаТка: Венецианската комисия не одобрява система, разклащаща политически главните прокурори у нас

Предвидимостта на решенията, а не смяната на един човек с друг – това е един от основните проблеми пред правосъдната система

Това стана ясно от интервю на декана на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев за БНТ.

снимка Архив

„Мога да кажа нещо по отношение на това, което обикновено се счита за съдебна реформа.

Големият проблем на една публична система, за която се твърди, че трябва да бъде реформирана, винаги е да видим какво е сегашното й състояние и в какво състояние искаме да я доведем.

Кое е характерно за една съдебна система, образно казано?

Трябва да има еднообразни процедури и за вас, и за мен, предвидими решения и на трето място – това да става в разумни срокове. Да видим в кои части тези процедури не са както трябва и след това да се опитаме да ги оправим.

Това е, което трябва да се направи.

Идеята, че като махнеш един човек една система ще се оправи, е една изключително глупава идея. Защото след няколко години ще има друг човек, след още няколко – трети“, заяви проф. Вълчев.

Той коментира и становището на Венецианската комисия относно проекта, изпратен до нея от бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова, за създаването на механизъм за разследване и контрол над главния прокурор.

„Това, за което не се говори много, не знам защо, но проектът, който беше изпратен на Венецианската комисия, се върна с няколко коментара, един от които е много важен.

Правете каквото правите, но не изграждайте система, при която всеки следващ главен прокурор може да бъде разклатен политически, всеки път, когато си поискат политическите сили.

Това е другият проблем“, каза още проф. Вълчев и даде конкретен пример, който потвърждава, че атаките срещу главните прокурори у нас имат персонален характер:

„Навремето едни много силно либералстващи мои приятели обясняваха как, ако г-н Цацаров не бил главен прокурор, еди какво си щяло да стане. И сега какво? Той не вече не е главен прокурор…“

Деканът на Юридическия факултет на Алма Матер изрази мнение, че логиката на която и да е система в държавата не бива да се базира на това дали харесваме или не харесваме някоя отделна личност, а да търсим проблемите в процедурите.

„Логиката на системата не се определя от отделните хора. Аз не ги подценявам, но тя не се определя от това.

Големият проблем, ако говорим за наказателното преследване в България, е коренно различен. Не знам дали знаете, но България е на едно от първите места по брой или по процент на осъдителните присъди в света. Тоест, почти няма шанс да ви оправдаят.

Големият проблем не е в това, че прокурорите не си вършат работата, а е различен – че съществуват случаи, по които въобще не се разследват и съответно не се повдигат обвинения.

Тук трябва да се търсят някакви решения“, заключи юристът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts