| | | |

Публичните финанси са излезли извън контрол. Заеми за над 15 млрд лева е абсурдно!

Невнасянето на закона за бюджета пряко противоречи на закона за публичните финанси, според който той трябва да бъде приет от Министерски съвет до края на октомври и да бъде внесен в Народното събрание. Някак си беше взето политическо решение това да не се направи.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Калоян Стайков, главен икономист в института за енергиен мениджмънт.

Това не означава край на света, а още няколко месеца несигурност.

Високата инфлация има положителен ефект върху приходната част на бюджета, но има и отрицателен ефект, защото с инфлацията се индексират пенсии, увеличават се социални плащания, има натиск за увеличение на заплати.

Всички прогнози сочат, че инфлацията догодина ще е по-ниска от тазгодишната. Увеличението на лихвите на централните банки със сигурност ще има охлаждащ ефект върху икономиката.

Единствената голяма въпросителна продължава да бъде цената на природния газ.

Не видяхме достатъчно ангажименти и навременни решения както от сегашното, така и от предходното правителство по отношение на малко повече яснота и предвидимост за доставките на природен газ. В момента зависим от борсата.

По отношение на бюджета имаме проблеми, защото през последните години имахме доста щедра политика.

Гласуваният бюджетен дефицит през тази година е значително по-висок, отколкото през кризисните 2020 и 2021 г., което е абсолютен парадокс.

Когато имахме пандемия и трябваше да се подпомага бизнесът, бюджетният дефицит не се увеличи много, но в година, в която имаме увеличение на индустриалното производство, износа и като цяло икономическа активност, някак си в добра година имаме по-голям бюджетен дефицит.

Видяхме, че се планират сериозни емисии на дългове, над 15 млрд. годишно през следващите 3 години, което е просто абсурдно. Очевидно публичните финанси са излезли извън контрол.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts