| | | |

Честите избори променят нещата с охраната на бивши премиери и председатели на НС

Честите избори в България станаха причина да се преосмисли охраната на бившите премиер и председател на Народното събрание от НСО.

Към настоящия момент специализиран транспорт се осигурява на лицата, заемали двете длъжности до 4 години след освобождаването им от нея.

Искане в тази насока да се измени Правилникът за прилагане на Закона за националната служба за охрана е внесъл в Министерския съвет началникът ѝ бригаден генерал Емил Тонев, съобщава Актуално

Конкретното му предложение е комисията по чл. 23 от Закона за НСО да решава периодично продължителността на този срок.

Председател на тази комисия е началникът на НСО, а нейни членове са председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ и главният секретар на МВР. Решенията ѝ се вземат с пълно единодушие.

“В контекста на съвременните политически условия броят на посочените лица, на които се осигурява специализиран транспорт, се увеличава, което допълнително ангажира разход на ресурс на службата, който не е планиран и непредвидим за бюджета на НСО”, е същественият аргумент за тази промяна.

Предложението за изменение на Правилника за прилагане на Закона за НСО е внесено от Министерския съвет и публикувано в портала за обществени консултации, като срокът за обсъждане приключва на 10-ти ноември.

Другото искане на бригаден генерал Тонев е да се спре охраната на резиденция “Шабла”.

Задължението на НСО е да охранява за сметка на своя бюджет следните обекти: стопанство “Евксиноград”, обект “Шабла”, комплекс “Бояна”, “Авиоотряд 28” и ВИП – “А” Правителствена зала на Летище – София.

“Дейността по охраната на обект “Шабла”, за разлика от останалите изброени обекти, не е свързана с функциите и задачите, възложени на НСО, а именно

– охраната на определени лица, заемащи висши държавни длъжности, охрана на обекти по месторабота, местоживеене и/или местопребиваване на охраняемите лица, както и свързаните с тези задачи лична охрана, охрана на обекти, охрана на мероприятия и/или специализиран транспорт.

Постоянно, дългосрочно или дори краткосрочно местопребиваване на охранявано от НСО лице в обект “Шабла” не е осъществявано от дълъг период от време, а в случаите, когато се наложи пребиваване там на такова лице, службата осигурява надлежно сигурността му.

Този обект не попада и в списъка на обектите, определени като стратегически”, пояснява Тонев.

По думите му, предвид че охраната на обекта ангажира разход на човешки ресурс на службата, с отмяната на задължението за осъществяването ѝ ще се даде възможност да се оптимизира охраната на останалите охраняеми обекти, най-вече на стопанство “Евксиноград”, а на администрацията на Министерския съвет – да организира администрирането и охраната на обект “Шабла”.

С друга промяна се предлага изпращане на полиграф при дисциплинарно производство за служителите на НСО – офицери и сержанти.

Мотивите за това са, че човешкият фактор при провеждане на дисциплинарно производство е единствен при установяване на нарушението и последващо евентуално налагане на наказание, което предполага допускане на възможни грешки, неточности при вземане на решения на комисията.

Провеждане на полифизиографски тест е регламентирано досега само за конкурсната процедура при назначаване на офицери и сержанти.

“Психологическата пригодност на кандидатите за офицери и сержанти в НСО, както и по време на изпълнение на службата им е изключително важно условие за надеждно и ефективно изпълнение на професионалните им задължения.

С оглед завишените изисквания към служителите на НСО във връзка с изпълнението на нормативно установени в ЗНСО дейности по охрана на охраняеми лица и обекти, при установяване на дисциплинарно нарушение може да възникне необходимост от извършване на изследване с полифизиограф.

Тази проверка е помощно средство за изясняване на обстоятелства и факти с цел постигане на съразмерност при налагане на дисциплинарно наказание”, сочи в мотивите си началникът на НСО.

Предлаганите от него и респективно от Министерския съвет промени подлежат на обществено обсъждане в период от 14 дни, а причината за съкратения срок, както се сочи в аргументите, е приключването на бюджетната година и необходимост от реорганизиране, планиране и оптимизиране на финансовия и човешки ресурс на охраняемите обекти от НСО в кратки срокове.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts