| | | |

Дани Митов хвърли бомбата: Асен Василев е начело на проруска фракция в ПП

“Трудно е да се прогнозира дали изобщо ще успеем да съставим редовно правителство. Трудно е да се прогнозира и какво ще бъде то”

Това каза пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

“Истината обаче е, че българската държава има нужда от редовно правителство защото служебни правителства започват вече да тежат прекалено много в една и съща посока, а именно – Президентството.

Не е редно. Легитимността е друга.

Този парламент трябва да излъчи кабинет. Ние ще направим всичко възможно това да се случи.

Надяваме се, това да стане още с първия мандат. Но за това трябва да се започне от сериозни разговори по политики и тези разговори трябва да са политически и експертни”, допълни Митов.

Даниел Митов коментира така гласа на Асен Василев “против” купуването на нови F-16

“Днес видях разделението в парламентарната група на “Продължаваме промяната” по отношение на F-16, когато Асен Василев гласува “против”. Очевидно има някаква фракция вътре, която почва да ми изглежда, като проруска фракция.

Асен Василев беше човек, който издейства дерогация за руския петрол, той беше човек, който атакува американското посолство.

Под негов натиск вкараха посредници в сделките за газа. Започна това да ми прилича на тренд, дано да ме опровергаят”.

“Когато става въпрос за хартиената бюлетина, трябва да си кажем ясно следното – прибързаното, необмислено въвеждане, за една нощ, на 100% машинно гласуване лиши една част от българските граждани от право на глас.

Това е технологичен ценз. Няма никакъв проблем да има избор между хартиени бюлетини и машини”, така Митов коментира връщането на хартиената бюлетина.

“На няколко пъти вече в този парламент създаваме консенсус, който е евроатлантически. По отношение на еврото например. Изградихме мнозинство и около военната помощ за Украйна.

Това са знаци, че в българския парламент могат да бъдат създавани мнозинства”, каза още бившият външен министър.

“Бойко Борисов в последните години и месеци демонстрира държавна зрялост каквато винаги е демонстрирал

„Бойко Борисов знае много добре, че партийният интерес трябва да отстъпва пред обществения и пред държавния. Ясно е, че ние започваме да правим компромиси, но те като че ли не се оценяват“, каза още Митов.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров обясни странното гласуване на Асен Василев и депутатите около него в парламента.

„Не мисля, че има разцепление в Парламентарната група на „Продължаваме промяната“, заяви той.

„Нашата оценка и нашата позиция е много ясна – ние сме за модернизация на българската армия. Тук въпросът беше как се случва този процес.

Част от нашата група имат съмнения за това кога точно ще бъдат направени доставките за първата партида за Ф-16. Не са съгласни с подхода, който беше застъпен от г-н Борисов, да се закупят едни самолети на картинка и без да се знае кога ще бъде доставката. И платени авансово“, каза още той.

По думите му, като типичен финансов министър Асен Василев искал гаранции за плащанията.

Даниел Митов, обаче, го сряза, че Василев не е „типичен финансов министър“.

„Няма самолети на склад. Няма сергия за самолети“, контрира той Гюров.

Митов и Гюров се скараха относно машинното гласуване. Според Митов, част от избирателите са отказали да гласуват заради машините, а според Гюров няма нищо не доказва това твърдение.

Представителят на ГЕРБ попита колега си от ПП защо са напуснали заседанието на правната комисия, където ГЕРБ са били готови да подкрепят техните предложения за антикорупционната комисия. “Защо си саботирате собствените законопроекти?”, попита той.

“Това, което направи председателят на комисията, зад антикорупционния закон като лакомство скриха пакостта, която направиха с хартиената бюлетина”, отговори Гюров.

Двамата продължиха да се надговарят за бюджета и бюджетния излишък.

“Защо не си харесвате бюджета, та искате служебното правителство да вкарва нов? Ако ще е караме така, ще трябва да изтеглим още 40 милиарда дълг”, заяви Митов. Гюров му отвърна, че нивото на външния дълг в края на управлението на кабинета “Петков” е било с 2 милиарда по-малко, отколкото “унаследеното” от кабинета “Борисов”.

“Ако така продължават дебатите, явно вървим към следващо служебно правителство”, намеси се и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts