| | | | |

ПОТРЕС! Ето каква колосална сума българите са дали за лотарийните талони на Васил Божков

Обявената във фалит хазартна компания на Васил Божков „Ню геймс“ дължи малко над 223 милиона лева на държавата заради неплатени такси върху организирането на моментните лотарийни игри.

Такова е решението на столичния административен съд, пише Mediapool. Установеният дълг от хазартни такси е точно 188 199 519 лева, а 34 991 384 лева са лихви върху просрочените плащания.

Спорът по делото е заради кашата в Закона за хазарта. Тогава фирмите на Божков плащаха 20% върху получените комисиони, а Българският спортен тотализатор – 15% върху направените залози.

Данните по делото са стряскащи за размера на лотарийния бизнес на Васил Божков и силния интерес на хората по талоните на „Националната лотария“ през този период.

За малко повече от четири години – между 1 септември 2015 година и 31 декември 2019 г. – на българския пазар са реализирани продажби на талони за близо 2,426 милиарда лева, става ясно само от това дело.

От тези приходи комисионната (печалбата) за компанията на Васил Божков е гонила милиарда, достигайки 878 306 349 лв.

„Ню геймс“ е заплатила на държавата 20% такса върху комисионната си, което е равно на 175.67 милиона лева, а трябвало да плати 15% върху всичките продажби на билети, което се равнява на 364 милиона лева, става ясно от съдебното решение.

Отделно, през август т.г. „Ню геймс“ беше осъдена от същия съд да плати държавна такса върху продажба на лотарийни талони по други игри за над 232 милиона лева.

Така общата сума набъбва до колосалните 2.658 млрд. лева. Това е равно на 0.5% от брутния вътрешен продукт на България за същия период от четири години и три месеца, по данни на Националния статистически институт.

Пред съда „Ню геймс“ твърди, че председателят на Държавната комисия по хазарта няма власт да начислява задължения, а само да си иска парите, които хазартните компании са декларирали, че дължат.

Фирмата обяснява, че начинът на плащането е бил установен от самата комисия, която бе на подчинение на тогавашния финансов министър Владислав Горанов, и този начин на плащане е бил спазван в продължение на четири години, преди комисията по хазарта да е решила, че иска много повече пари за държавни такси.

Съдът напълно отхвърля доводите на лотарията на Божков. В съдебното решение се припомня, че „Националната лотария“ работи с фиксирани предварително печалби, а не с комисиони.

Комисионата е възнаграждението, което се дължи на комисионера при посредничеството му за осъществяване на търговска сделка. В случая обаче лотарията няма как да е комисионер.

„Размерите на печалбите са фиксирани и не зависят от броя и цената на продадените талони, а стойността им не може да бъде по-малко от 50 на сто от общата стойност на талоните“, се казва в съдебното решение, което се позовава на счетоводна експертиза..

„От анализа на цитираните норми следва еднозначен извод, че лотарийната игра „Национална лотария – моментни игри“ (във всичките ѝ разновидности) е дължала държавна такса в размер на 15% от стойността на направените залози“, се казва в решението.

По двете съдебни дела, приключили на първа инстанция, е установено, че „Ню геймс“ дължи на държавата общо 270 милиона лева.

Сагата „Божков“

Сагата за около 700 млн. лв., за които държавата твърди, че не са платени от фирми на бизнесмена Васил Божков, започна в края на 2019 г. след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови.

При неколкократни проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция Министерството на финансите установи, че при всички правителства от началото на 2014 г. до края на 2019 г. няколко хазартни фирми на Божков – „Еврофутбол“, „Ню Геймс“, „Национална лотария“ и „Евробет“, са плащали незаконно занижен размер на държавната такса за хазарт.

В резултат прокуратурата предприе мащабна акция срещу крупния бизнесмен, който до онзи момент беше практически недосегаем.

Повдигнати му бяха 19 обвинения за всевъзможни престъпления, включително изнасилвания, но той вече предвидливо бе напуснал страната и се оказа в Дубай.

Обвинителен акт срещу Божков обаче и до момента не е внесен в съда.

Междувременно бизнесът на Божков с лотариите бе закрит с промени в закона, които обявиха лотарийните игри за държавен монопол. Лицензите на фирмите на Божков бяха отнети и до момента той не е успял да си ги върне.

Неотдавна с окончателни решения на ВАС „Еврофутбол“ и „Националната лотария“ загубиха шансовете си за връщане на отнетите хазартни лицензи.

В началото на 2020 г., докато властите и прокуратурата се надпреварваха с нови и нови обвинения и претенции срещу Божков, той предприе контраофанзива от Дубай, разкривайки как е „плащал 20% такса на управляващата shaika“.

Божков обяви, че е бил рекетиран от бившия премиер Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов, на които бил платил подкупи за над 60 млн. лв., като носел по 1 млн. евро в джобовете на сакото си при всяко свое посещение във финансовото министерство.

Така Божков нагледно разясни как Законът за хазарта е бил променен така, че да има удобни „вратички“ в изгода на неговия бизнес, в замяна на което той се е отчитал с пачки пред властта.

През юни 2020 г. укриващият се в Дубай бизнесмен подаде сигнал до прокуратурата, че е предал 30 милиона лева на Борисов и Горанов, за да не се пречи на бизнеса му.

Кирил Петков, след като взе властта, през 2022 г. лично даде показания на държавното обвинение.

По този повод Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова бяха арестувани при зрелищна полицейска акция за една вечер. Впоследствие арестите им се оказаха незаконни.

Междувременно Божков, заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски, влезе в санкционния списък на САЩ по Глобалния закон „Магнитски“ заради „значима корупция“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts