| | | |

Соломон Паси стряскащо: Путин може да реши да атакува България заради …

Следващата седмица ще се проведе “среща пред камерите” между политическа партия ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“.

Това съобщи Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 – 2017 г., по Нова ТВ.

Ние сме реалисти, двамата с г-н Паси, но позитивни реалисти. Вярваме, както и целия български народ, не искаме поредната нестабилност, нови избори. Искахме да спим спокойно със съвестта си

Той разкри, че преди два дни при изпращането на германския посланик той имал шанс да си говори час и половина с Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер, Лена Бориславова.

Той и бившият министър на външните работи Соломон Паси бяха част от т.нар. контактна група, която проведе разговори с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Български възход“ и ДПС в опит да се намери консенсус в рамките на 48-ото Народно събрание.

Официални откази за участие в разговорите бяха изпратени от парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“.

От думите на Росен Плевнелиев днес стана известно, че в срещата между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ следващата седмица Бойко Борисов няма да участва.

От страна на ГЕРБ ще участва Томислав Дончев. От страна на „Продължаваме Промяната“ ще участват и двамата лидери.

Започваме да си говорим. Контактната група няма да присъства там, но двете политически партии започват да си говорят, което ние намираме за изключително позитивно, заяви Плевнелиев.

Той добави, че контактната група продължава да работи и да провежда неформални разговори с политическите групи.

“Ние имаме нашите канали за комуникация с всички, те ни се доверяват”, каза още той.

Контактната група започна да постигна резултати.

Декларацията, която ние с д-р Паси изготвихме и внесохме при председателя на Народното събрание, вече постига съгласие. Видяхме единодействие по F-16, по еврозоната, добави още Плевнелиев.

От своя страна Соломон Паси каза, че декларацията, която са предложили от контактната група, е всеобхватна и се базира на геополитическите интереси на света.

Една от големите причини да се захванем с тази „мисия невъзможна“ е, че за трети път в последните 33 г. националният ни живот се определя от геополитиката“, каза от своя страна бившият външен министър Соломон Паси.

Първите два пъти са били при падането на Берлинската стена и след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г.

Соломон Паси каза още, че България трябва да положи всички усилия да си върне територията около устието на река Камчия, която е „руски анклав с размерите на Ватикана“.

„Това е ахилесовата пета на България, заради която Путин може да реши да атакува нашата страна“, предупреди той.

По отношение на преговорите за съставяне на кабинет Росен Плевнелиев посочи, че шансът това да стане с трети мандат, връчен на „Демократична България“ (ДБ) е голям.

„Това е един много сериозен вариант, много сериозен шанс. Ако ДБ вземат мандата, те автоматично ще бъдат подкрепени от ГЕРБ и ПП.

Те могат да съставят едно много солидно правителство, което да направи чудеса“, каза той и добави, че след изпълнението на най-важните приоритети това правителство може да се разпусне точно преди местните избори.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts