| | | |

Вигенин: Не вярвам, че Украйна ще победи Русия, нека бъдем реалисти

„Това, което виждаме в момента, продължава вече повече от шест месеца и е път към нищото, наникъде.

Нали не вярвате, че тази война може да има военно решение, както си го представят част от западните лидери – Украйна ще победи Русия, ще я изтласка от всички украински територии, ще си вземе Крим и тогава, поставена на колене, Русия ще преговаря за мир.

Да бъдем реалисти, не вярвам“

Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ депутатът от БСП Кристиан Вигенин по повод отказа на партията му да подкрепи решението на парламента за отпускане на военна помощ за Украйна.

По време на гласуването народните представители от левицата издигнаха плакати с надпис „МИР“.

„Нормално е, когато две страни са във война, всяка да си държи на своите позиции, но накрая мира означава да се срещнат някъде – дали по средата, дали повече в полза на едната или другата страна“, обясни депутатът от БСП.

По думите му отказът да предоставяме оръжия на Киев не означава, че се разграничаваме от НАТО и Европейския съюз и напомни, че предишното Народно събрание с голямо мнозинство прие декларация, която осъжда военната агресия на Русия.

„След това имахме решение, което очерта подкрепата, която България може да предостави на Украйна – без военна помощ, без предоставяне на оръжия.

Припомням само, че решението на парламента беше да се ремонтира украинска военна техника, такава като че ли така и не дойде за ремонт“, допълни Вигенин.

Той коментира и решението за връщане на хартиената бюлетина, което беше подкрепено от БСП.

Депутатът оправда тази подкрепа с аргумента, че много избиратели искат да се върне възможността да се гласува на хартия, защото се притесняват от машините.

Социалистът уточни, че това не се прави само за избирателите на БСП и партията не разчита на това, за да си вдигне подкрепата на избори.

„Машинният вот беше начин да намалим възможността с държавен ресурс ГЕРБ да си открадне отново изборите, както правиха неведнъж. Това не е някаква тайна, обществото добре го знае и затова машините се въведоха.

Видяхме обаче негативните страни.

Ето сега трябва да направим друго – да дадем възможност на хората да избират едното или другото, но паралелно с това да гарантираме, че и хартиеният вот, и машинният вот са достатъчно сигурни. Не е толкова сложно“, заяви депутатът от БСП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts