| | | |

Захариева: Без ГЕРБ и ПП е невъзможно да се формира правителство. За мен все още има надежда да има правителство с наш мандат

“Шансът за кабинет нараства, много се надявам този парламент да формира правителство. Не знам дали е 100% или 30, но много се надявам това Народно събрание да успее да формира правителство.

“Много се надявам този парламент да сформира правителство – първо, има решения, която не могат да чакат поредни избори и второ – тотално сриваме доверието към парламентаризма, което и без това не е особено високо и има и защо да не е такова”.

Това каза бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ в предаването “120 минути” по Би Ти Ви.

Според нея това, което убеди ПП да се срещнат с тях и да говорят, е следното:

“Предполагам, че някакви сметки да не би те да носят вината, че не се формира правителство. И аз обаче много се надявам да не е само това, а да започне сериозен разговор по политики. Обявиха ни 16 точки, предстои и връчването на първия мандат.

Ние ще поканим за разговор не само ПП, но и с останалите партии.

С всички ще си говорим, макар, че с “Възраждане” не виждаме кой знае колко допирни точки, но може би имаме някакви по отношение на социалните въпроси”, каза още Захариева.

Според нея, няма пиар акция в срещата с ПП, каквото предположение сутринта сподели лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“В момента, в който станаха резултатите от тези избори ние призоваваме да седнем и да се разберем да направим правителство, което да започне веднага да решава проблемите на хората, защото виждате, че ние и без правителство с работещ парламент, дефакто започнахме да решаваме въпросите на хората.

“Да, вярно е, че машинното гласуване бе прието по времето на ГЕРБ, но хората все пак имаха избор.

В по-предишния парламент буквално за 24 часа без никакво обществено обсъждане, хартията беше премахната, което пък доведе до още по-нисък резултат на изборите и ние счетохме, че не са само многото избори, но и това, че част от хората се притесняват и не вярват на машините.

Виждам, че и “Демократична България” са внесли законопроект за контрол на машините, така че мисля, че българските граждани трябва да имат избор и не случайно подкрепихме законопроекта, който беше внесен от БСП”, каза още Захариева.

Ако ПП поканят на среща ГЕРБ, Екатерина Захариева е категорична, че ще групата ще отиде.

Според нея обаче аритметиката не е на страната на съставяне на правителство с първия и ли втория мандат.

Без ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ няма как да се състави кабинет. Може би ще се стигне до трети мандат и там е важно да се избере партия, която да бъде да има шанс да направи кабинет.

„Разбира се това е решение на президента. Ние не можем да му казваме коя да е партията.

Аз не искам да пророкувам, нека да мине срещата, но така или иначе аз казах, че ние ще проведем среща с останалите. Ще ги поканим на разговор. Надявам се да се отзоват с останалите политически партии“, добави Захариева.

“Все още не сме на тази тема, но не отказваме разговори с никой. Трябва да се разберем преди първия мандат. Ние пък не искаме да подкрепим ПП, само че аритметиката не излиза, без ГЕРБ и ПП е невъзможно да се формира правителство.

За мен все още има надежда да има правителство с наш мандат”, каза още Захариева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts