| | | |

Кметът на Киев Виталий Кличко призова жителите да се евакуират временно

Киев е застрашен от спирания на електрозахранването, водоснабдяването и топлоподаването, дължащи се на удари, нанесени от руските сили по енергийната мрежа

Това заяви кметът на града Виталий Кличко пред украинската държавна телевизия, предаде ДПА.

Жителите на столицата трябва да пестят запасите си и да помислят дали да не се изнесат временно, каза Кличко снощи. Той описа това като най-лошия сценарий.

“Правим всичко възможно, за да не се стигне дотам”, подчерта той. “Искаме обаче да сме открити. Враговете ни правят всичко възможно, за да оставят този град без топлина, без електричество и без вода – с една дума, за да умрем всички ние”, изтъкна кметът на Киев.

По негова оценка в града има около три милиона жители, включително 350 000 вътрешно разселени лица.

Властите се опитват да стабилизират енергийната мрежа на Киев чрез продължаващи по няколко часа поетапни прекъсвания на електрозахранването в отделни части на града.

Освен това бяха създадени 1000 пункта, където жителите ще могат да се стоплят, в случай че градската отоплителна система бъде извадена от строя.

Кличко, който е бивш световен шампион по бокс в тежка категория, обвини русия президент Владимир Путин, че се опитва да унищожи украинската нация.

“Путин не се нуждае от украинците. Той се нуждае от региона, той се нуждае от една Украйна без нас”, категоричен бе той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts