| | | |

Христо Проданов, БСП: Готови сме да управляваме с мандат на ПП, или ако Радев връчи на нас третия

Надявам се разума да надделее и да се състави правителство. Нови избори няма да доведат до нещо по-различно от сегашното положение.

Връщането на хартиената бюлетина е компромис за БСП.

Това каза в ефира на “Събуди се” депутатът от БСП Христо Проданов. “

БСП се е борила за машинното гласуване”, заяви Проданов и посочи, че от партията са искали връщане на хартиената бюлетина, за да има могат гражданите, които са изпитвали притеснение от машинния вот, да имат възможност да упражняват правото си на глас.

“Неразумният подход, който се води в последните 5 Народни събрания и неразбирателството на различните партии кара хората да им омръзне от избори. Едни следващи избори няма да доведат до нищо по-различно”, смята Проданов.

По думите му следващи избори ще доведат до спад на избирателната активност, което “ще бъде пагубно за политическата система и за парламентарната демокрация”.

Депутатът от БСП подчерта, че позицията на партията е ясна по отношението на първите два мандата.

Правителство с мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, ние се борим от години срещу този модел. Готови сме за участие в разговори с Продължаваме промяната за втория мандат, уточни Проданов.

По думите му президентът ще реши на коя политическа сила да връчи третия мандат. Той изрази надежда, че това ще бъде партията, която има най-голям шанс да състави правителство.

Проданов подчерта, че е възможно третия мандат да бъде връчен на БСП. Ако това се случи ние ще бъдем конструктивни и ще направим всичко възможно да съставим кабинет, допълни той.

Президентска република не е подходящ модел на управление за България, смята депутатът.

“Последните 12 години живяхме в президентска република – еднолична власт – президентската институция беше подчинена на един човек, и парламентарната власт също”, посочи той.

Според него изборът на Румен Радев да забавя процеса по връчване на мандатите “нищо не променя”.

“Според нас ролята на президентската институция е съвсем друга – тя е в посредничеството между различните партии и политики, така че да има правителство”, каза Проданов.

Той коментира и новината за разговори между ГЕРБ и ПП, като предположи, че двете партии ще проведат експертни разговори и ще намерят пресечна точка.

Проданов бе категоричен, че компромиси по темата за войната в Украйна БСП няма да прави. Няма да наливаме масло в огъня. Даването на оръжие е акт на враждебност, той отлага сядането на масата за преговори, поясни депутата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts