| | | |

Македонистите у нас отварят клубове в дворовете си, били поробени

След закриването на клуб “Никола Вапцаров” в Благоевград от българските власти “македонците” в България не се отказват от откриването на частни клубове.

Борислав Божинов от селото Крумово, в околностите на Пловдив, обяви откриването на клуб “Яне Сандански” или “Македония” в двора си, съобщава скопският телевизионен канал “Сител”.

“Напролет ще отворя частния клуб, за да няма нищо общо с държавата, с данъци, с нищо”, каза Борислав Божинов.

“Ние сме роби на българите. Пиринска Македония е поробена през 1912 г. и от тогава до днес нямаме свобода”, заяви пък Кирил Иванов от незаконната ОМО “Илинден – Пирин”.

“Ние сме македонци и ще си останем македонци. Целта е да повдигнем самосъзнанието на нашите македонци в България и Пловдив. В Пловдив има много бежанци от Беломорска Македония”, заяви още Божинов.

Междувременно най-големият частен телевизионен канал в югозападната ни съседка цитира и думите на бившия депутат в албанския парламент и председател на местната македонска партия Васил Стерьовски.

Според него, “македонците в Албания са под натиск и от българската пропаганда”.

“Става дума за пропаганда, която харчи милиони евро годишно, за да постигне целите си за асимилация на македонците в Албания. България използва членството си в ЕС, за да притисне Албания и да постигне целите си”, заяви Васил Стерьовски, политик и историк от Албания.

В неделя в Щип дори е подписана декларация “За защита на правата на македонците в съседните страни”, пише “Фокус”.

“Такива патриотични декларации винаги е добре да се изпращат до международни организации, за да знаят кои сме, какво сме и какво търсим”, обясни отец Никодим Царкняс.

Беше представена и изложба с документи от архива на САЩ за самоопределението на македонските емигранти от края на XIX и началото на XX век.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts