| | | |

СКАНДАЛ! Правителството на Кирил Петков и служебното са сключвали договори, нарушаващи санкциите, наложени на Русия

Държавата е сключвала договори, които нарушават санкциите, наложени на руски компании след началото на войната в Украйна.

Фирмата “Софтлайн” ООД, съсобственост на руски гражданин, е спечелила нови обществени поръчки, а вече сключените ѝ договори не са били прекратени.

Фирмата доставя софтуерни услуги на Министерството на образованието, Министерството на външните работи, Националната здравноосигурителна каса и “Информационно обслужване”.

Европейските санкции забраняват сключването на нови договори с контролирани от руски граждани или руски фирми дружества, като ограниченията са в сила от 9 април 2022 г. До 10 октомври следваше да се прекратят и всички заварени стари контракти.

Най-скорошен е договорът със “Софтлайн” на “Информационно обслужване” – сключен в края на септември 2022 г. по процедура на договаряне без обявление.

Поради липсата на интерес към предходна открита процедура “Информационно обслужване” кани директно само “Софтлайн”.

Към този момент “Софтлайн” ЕООД е била 100% собственост на “Софтлайн холдинг ПЛС”. 55,02% от акциите на това дружество са собственост на “Софтлайн груп инк” на руския гражданин Игор Боровиков.

Така Боровиков е лице, което косвено притежава над 50% от собствеността в “Софтлайн” и попада под ограниченията за сключване или изпълняване на договори в ЕС.

В условията на поръчката изрично се посочва, че фирми, нарушаващи изискванията на санкциите в областта на обществените поръчки, не могат да участват.

Не е известно как точно е проверявана собствеността и дали фирмата е подавала декларация в този дух, но конкурсната комисия изобщо не е открила проблем.

Така от 30 септември 2022 г. “Софтлайн” има договор с продължителност до 2025 г. за осигуряване на Microsoft лицензи за нуждите на БТА на стойност 471 950 лв.

Фирмата има много по-голям договор с просветното министерство, също сключен в нарушение на санкциите – за абонаментно ползване на продукти на Microsoft за университетите и научните институти.

Договорът е от 19 април 2022 г., сключен е 10 дни след влизането в сила на забраните в областта на обществените поръчки, продължителността му е до януари 2025 г., а стойността – 5.3 млн. лева без ДДС.

До този момент не са направени постъпки за прекратяването му.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts