| | | |

Гледайте НА ЖИВО срещата между ГЕРБ и “Продължаваме Промяната”

Първа срещу между ГЕРБ и “Продължаваме промяната” се провежда в този час в Народното събрание. Тя е по инициатива на партията на Бойко Борисов, за да обсъдят двете партии приоритетите си.

От страна на ГЕРБ в срещата участват Десислава Атанасова, Деница Сачева, Делян Добрев, Костадин Ангелов, Кирил Ананиев.

ПП са представени от Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров, Никола Минчев, Даниел Лорер, Венко Сабрутев, Антон Тонев.

И двете страни направиха предварително уточнение, че срещата не е с цел бъдеща коалиция, въпреки че се провежда преди завъртането на рулетката с мандатите за правителство.

Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще разговарят с ГЕРБ, но остават на позициите си, че техен кабинет няма да подкрепят.

„Благодаря за приетата покана за провеждане на публична и конструктивна среща. Предложихме тази среща с ясното съзнание, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания.

И двете партии трябва да имат възможност за диалог в парламента, на подобна публична среща и да търсят постигане на базов консенсус по различни приоритети”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

снимка Кадър

“Редно е да приключи противопоставянето на предизборните кампании и да се търсят възможности за консенсус.

Готови сме да водим диалог по определените от вас като значими точки и политики, както и се надяваме, че сте се запознали с нашите приоритети в нашата предизборна програма за управление.

Според нас е редно в максимално широк консенсус да търсим възможности България да се възстановява от кризите”, обърна се към ПП тя.

И изрази желание тази среща да е без опорки и заклинания, а конструктивно и конкретно.

Атанасова коментира всяко едно от предложенията на ПП. След което напомни, че по някои от изведените от ПП приоритети НС вече взе решение, давайки за пример приема ни в Еврозоната.

Темата Шенген също е от изключително значение. Атанасова открои единомислие с ПП и по отношение необходимите закони за Плана за възстановяване.

А създаването на комисия за конституцията било знак, че ГЕРБ са готови за работят за съдебна реформа.

“Бихме искали тази среща е начин за показ пред обществото, че може да се говори без опорки, клишета и заклинания, а конструктивно, ясно и конкретно.

Създаването на Комисия по конституционни въпроси е знак, че от ГЕРБ сме готови да водим конструктивни разговори по отношение на истинска правосъдна реформа.

Съгласни сме и с мярката на ПП – „Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства”, каза още тя.

“По темата за здравеопазване всички трябва да се ангажират, защото през последните дни въпросът със заплащането на труда на българските медици, сестри и санитари, е достигнал точка, в която те обявяват протести.

Този въпрос очаква решение на политиците, а ми се струва те да започнат да мислят и като държавници”, добави Атанасова.

По отношение на бюджета има два подхода – заедно да остойностим всички предлагани от вас мерки и след това да коментираме увеличаване на данъците или бюджетен дефицит, допълни тя.

„При всички положения ще намерите консенсус по отношение на точка 6 – таван за цената на тока за българския бизнес. Но в друг размер – над 200 лв. И това е проектът на решение, който днес ще обсъдим на извънредното заседание на парламента”, каза още Атанасова, като уточни, че отдавна настояват за такава мярка, както и за такава – битовите потребители да останат на регулирания пазар.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков благодари на ГЕРБ за поканата и за формата на провежданата среща и изтъкна, че партията остава на ясната позиция като конструктивна опозиция и няма да подкрепи първи мандат на ГЕРБ.

снимка Кадър

“Водим се от принципа, че обещанията преди изборите трябва и след това да ги изпълняваме и това да е стандарт не само за нас, но и за българската политика. Оставаме на ясна позиция като конструктивна опозиция.

Да е ясно, че това не е разговор за подкрепа на първия мандат, но това че сме в този голям състав показва голямото ни желание да работим от ролята си на конструктивна опозиция, така че да случим очакванията от българските граждани”, заяви Петков.

„Ако се сложат правилните икономически параметри, 16 политики са в синхрон, без да трябва да правим компромис между бюджетна рамка и дефицит под 3% и възможността за всички тези социални плащания, които сме заложили.

“Българските граждани трябва да бъдат подкрепени на прага на зимата. Най-важната подкрепа е решаване на политическата криза.

Не възприемаме този разговор като разговор за подкрепа или коалиция. Не сме с грешни впечатления. Но е важно, ако намерим консенсус по точки, може да опитам да привлечем колеги от другите парламентарни групи, защото бюджет се приема с широко мнозинство.

Трябва да отсеем спорното от безспорното. По отношение на увеличаване на минималната работна заплатата групата на ГЕРБ е “за”, но трябва да се направи анализ. Най-вече трябва да говорим по темите работната заплата в здравеопазването, което е наш приоритет, както и цената на газа.

Имаме консенсус относно запазването на данъчната политика”, подчерта председателят на групата на ГЕРБ-СДС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts