| | | |

Министърът на отбраната проговори за убийството на граничния полицай край Елхово, разкри ключов детайл

Полицай загина след стрелба на границата.

Това е станало вчера около 20:35 ч., когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент

Стоянов изказа съболезнования на близките и колегите на 30-годишния полицай. Служебният министър на отбраната заяви, че няма допълнителна информация, разговарял е по телефона с вътрешния министър Иван Демерджиев, който също не е дал подробности, защото случая все още се изяснява.

По думите на Стоянов има вероятност военните да не познават терена на границата и именно затова патрулите са смесени с граничните полицаи.

Той допълни, че граничните полицаи и военните могат да отвърнат на стрелба когато по тях се стреля. Стоянов няма информация военният в случая дали е стрелял, като по-късно ще се срещне с него.

Запитан дали е възможно турски граничар да е стрелял, Стоянов заяви, че е малко вероятно и по-добре в случая да не се правят излишни внушения. Според него става дума за криминален случай, извършен от каналджии.

Това за мен е криминален случай, свързан с каналджии

Така коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов пред Би Ти Ви по случая с убития граничен полицай снощи в района на село Голям Дервент.

Убитият е от Елхово и по неофициална информация е около 30 годишен. Според информацията досега полицаят е бил в съвместен екип с военен, който обаче е успял да се спаси.

Моята информация е, че военнослужещият не се е оттеглил и е останал на границата. Предполагам, че няма информация дали е ранен, обясни министърът.

Гранична полиция достатъчно познава терена, затова патрулите са смесени, обясни той.

Според него има около 200 военни на границата, близо 40 човека кърпят оградата, те са за поддръжка.

„Моето мнение, че видеонаблюдението трябва да бъдат насочени и към турската територия. В момента съоръженията не позволяват това”, каза военният министър.

Според него концепцията е погрешна, но не било само въпрос на насочване, а и на нови съоръжения.

И още: “Това съоръжение, в този вид, което беше представено като „Китайска стена“, за което бяха дадени над 200 милиона лева, не е надеждно“, категоричен е той.

„Трябва да се мисли за ново преградно съоръжение, което да е бетоново и с височина над 3 метра. Ние се справяме с охраната на границата. За съжаление днес с цената на човешки живот“.

Министърът коментира и катастрофата на МиГ-29 в Черно море.

Военно-окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост на подполковник Валентин Терзиев, който загина край Шабла през юни 2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолетът му МиГ-29 падна в Черно море.

„Познавам полк. Орлов като един отговорен човек. Аз мисля, че крайната оценка ще бъде на съда, а не на прокуратурата. Надявам се решението да е оправдателно“, коментира министърът на отбраната.

Според него последното решение дали да се атакува мишената е на пилота.

„Позицията ми е една и съща. Аз съм против даването на зенитни ракети и самолети“, категоричен е Стоянов.

В момента се прави анализ какво може да бъде изпратено на Украйна.

„Отговорността какво ще бъде отделено и дадено е на началника на отбраната и министъра на отбраната. Защо бившият министър на отбраната не даде снаряди? Предишното правителство имаше мнозинство в парламента. Защо не взеха това решение?

Ние ще изпълним решението на Народното събрание“, обясни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts