| | | |

Искри в ефира: Тома Биков и водещият Златимир Йочев в лют спор за оградата

Натискът беше огромен, но в България нямаше мигрантска криза. Тогава беше разгара на войната в Сирия, но тогава в България имаше нулева миграция. Имахме споразумение с Турция – когато някой влезе тук, ние го връщахме.

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ пред bTV.

Водещият побърза да го прекъсне, за да каже, че оградата не е направена както трябва.

“Растителността расте всяка година, тя не е пораснала сега. Там е гора. Не знам дали знаете какъв е този терен. Това е много сложна местност.

“По оградата има дупка, защото я режат, освен това не се и поддържа. Пак ще я пробият, ако ние нямаме ясна политика по отношение на Турция и много ясна по отношение на Европейския съюз”, каза още Биков.

Според него в последните година и половина МВР се опитва да смачка ГЕРБ, а не си върши работата.

Ако оградата не е поддържана в последните две години, тя се амортизира и не е вечна. Вие я оставяте като Великата китайска стена и гледате как се трупат мигранти там”, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Златимир Йочев каза на Биков, че именно по времето на управлението на Борисов е вдигната оградата.

“Ние ли сме виновни за пияните и дрогираните? Ние ли сме виновни за битовата престъпност?

Никога не сме твърдели, че оградата може да спре мигрантите, а е само един от елементите и когато ние управлявахме тук нямаше мигрантска криза, за разлика от другите страни в ЕС”, посече го Биков.

Йочев продължи да пита какво е можело да се направи за тази ограда.

“Бяхме осигурили около 250 млн. европейско финансиране. Когато управлявахме, не ходихме да мрънкаме и да се оплакваме като ощипани моми и сме си носили отговорността.

Демерджиев очевидно не се справя”, отвърна събеседникът му.

Водещият го прекъсна отново, за да му каже, че на място е била гранична полиция.

“Резултатът е лош. Не обвинявам само Демерджиев, защото Рашков направи всичко каквото можа да разгради системата на МВР”, каза той.

Защото Рашков преди това година и половина направи всичко, каквото можа да разгради системата на МВР. Изобщо да внуши, че няма никакво значение какво прави МВР, защото имаше съвсем друг приоритет.

Приоритетът на МВР беше да унищожава ГЕРБ, и между другото не се справи с това”, коментира Биков.

По повод срещата с ПП той каза, че от “Промяната” гледали малко по-розово на живота, докато от ГЕРБ смятали, че трябва да има план “Б”. Бюджет трябва да се приеме при редовно правителство, което да носи отговорност, смята Биков.

Биков заяви, че трябва да се положат всички усилия да се състави правителство.

“Не мисля, че има радикални различия в съставянето на бюджета, а по-скоро ситуациите са различни. Някои от предложенията на БСП трудно можем да приемем.

Не съм съгласен с тезата, че България целенасочено трябва да прави дефицит и да тегли заеми.

Хората, които са уязвими и страдат от кризата, трябва да бъдат подпомогнати и това не е въпрос на лява политика, а на общество”, обясни той.

По тези политики – 1/3 от тях са осъществени. Те не са всеобхватни. Не мисля, че има вариант да ги подкрепим за втория мандат. Мисля, че в рамките на третия мандат има вариант да се състави антикризисно правителство.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts