| | | |

Киро, Асен и Сабрутев ревнаха: Министър Росен Христов и Делян Добрев лъжат, купували сме евтина газ ВИДЕО

Три лъжи откриха от “Продължаваме промяната” в думите на служебния министър Росен Христов, който беше изслушан в парламента за доставките на газ от април досега.

По думите на бившият премиер Кирил Петков изслушването на Христов ги е озадачило.

“Когато “Газпром” едностранно спре подаването на газ, как този министър сравнява цената на газа в средата на кризата от реални доставчици с цена на газа от доставчик, който не достави газ на България.

Същия този министър в първия си месец на управление един месец се опитваше да договори с “Газпром” доставки и видя, че това не е възможно.

Да сравняваш цена на съществуващи доставки в средата на най-голямата енергийна криза с какво би доставил “Газпром”, ако продължаваше договора, е абсолютно нелепо”, каза Петков.

И допълни: Този министър провокира ЕК да опровергава всяко негово изказване, това правим и ние.

Едно от важните неща, които се чуха в пленарна зала, са цените, по които е купуван газ от кабинета на Кирил Петков.

Отново се споменаха тези прословути фактури, които Делян Добрев разнасяше дълго време и коментираше дали цената от 110 евро е висока. Чухме едно неаргументирано потвърждение от служебния министър, че цената била по-висока.”, каза Венко Сабрутев.

Той показа графика колко би била цената на природния газ, ако договорът с “Газпром” е бил в сила.

“Ако ние бяхме купували руски газ от този момент, от който са фактурите, които се разнасят, трябва да купуваме на 160 евро на мегаватчас, а в този момент ние сме купували на между 107 и 110 евро.

Всичко това, което се говори в пленарна зала е лъжа – въпреки форсмажорните обстоятелства ние сме купували на по-ниски цени газ, отколкото желанието на някой партии да ни влачат в посока “Газпром”, каза още той.

Асен Василев посочи и че, служебният енергиен министър излъгал за слотовете за разтоварване на 7-те танкера втечнен газ.

“Христов каза, че договор с Шинир има от май месец, а защо не са били купени слотове за 7-те танкера между май и 2-ри август.

Договор тогава има за 2 танкера, разтоварени в Турция. 7-те танкера бяха договорени два дни преди края на редовния кабинет, за тези два работни дни ние договорихме 1 слот, с който министъра се похвали.

Другите слотове можеха да бъдат договорени в следващите две седмици, както и гръцките власти казаха, но те не бяха.”, посочи като трета лъжа на министъра Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts