| | | |

Ново 20: ГЕРБ с екзотична формула за състав на кабинет

„Това, което на база на политическия ми опит ми изглежда възможно, е политически стерилен кабинет, без ярки политически фигури и то с трети мандат. С колкото се може по-широка формула, но не с всички партии. Ще има срок на годност и ясни приоритети. При първия и втория мандат влизаме в игра „кой ще мигне пръв““

Това заяви в ефира на Нова тв Томислав Дончев от ГЕРБ.

Томислав Дончев предупреди в тв ефира, че играта с бюджета може да е много опасна и не бива да става състезание по популизъм.

“Внасянето на бюджет е ангажимент на правителството. Парламентът не може да задължи, което и да е правителство, да внася бюджет.

Разговорите вчера показват, че позицията ни е била правилна. Може да се стигне дотам служебното правителство да внесе бюджет, но преди това между партиите в парламента трябва да има консенсус”, каза той.

„Виждате какви разминавания имаме. Става въпрос за милиарди“, каза той.

Според него е важен консенсусът и не трябва преди избори да се допуска политическите сили да си купуват народна любов с бюджетни пари.

“Трябва да има консенсус за бюджета. Разминаванията ни с “Продължаваме промяната” е с милиарди. Опасно е бюджета да се превърне в състезание по популизъм. Нужен е повече професионален, отколкото политически разговор”

Дончев направи забележка на Николаев, че задава на всички въпроси един и същи алгоритъм от въпроси.

„Ако ми задавате все същите въпроси, ще ви кажа, че всичко е възможно, дори и най-екзотичните варианти“, каза той на въпрос дали може да има коалиция ГЕРБ – ПП, с премиер Асен Василев.

„Идентификацията на една партия понякога е „аз не харесвам онзи“. Не трябва да е така.

Следя анализаторите. Рецептата я дават хората. Те искат правителство, а не да гледат политиците да се държат като деца в детска градина“, каза той.

Според него добрата новина от срещата на ПП и ГЕРБ вчера, е че двете партии вече могат да говорят.

„Обсъждаме всички възможни варианти, защото аз съм убеден, че ние няма да понесем голяма щета при нови избори. Цялата политическа система обаче ще.

Боя се да не изпълним със съдържание политическо цитата „Всички вкупом съгрешиха““, каза той.

Според него е невъзможно да има коалиция с ДПС и БСП.

„Това, което на база на политическия ми опит ми изглежда възможно, е политически стерилен кабинет, без ярки политически фигури и то с трети мандат. С колкото се може по-широка формула, но не с всички партии. Ще има срок на годност и ясни приоритети.

При първия и втория мандат влизаме в игра „кой ще мигне пръв““, каза той.

По думите му е важно да няма ярки политически фигури в един кабинет с трети мандат.

„При адекватна политическа конструкция един подобен модел може да не се окаже толкова лош.

При наличието на толкова партии, които осигуряват подкрепа, може да доведат до по-голям контрол. Екзотична конструкция, не е правено такова нещо, но пък защо не“, запита той.

Дончев подчерта, че не твърди, че това е единственият възможен вариант, а че е опция.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts