| | | |

„Америка за България” дарява „Музейко” на София

Научно-образователният детски център „Музейко“ в Студентски град ще бъде дарен от създателя му – фондация „Америка за България“, на Столична община.

Предстои днес Столичният общински съвет да разгледа предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова за приемане на дарението.

С друго предложение „Музейко“ ще бъде превърнат в общински културен институт със същото име.

„Волята на дарителя е детският научен център „Музейко“ да продължи да функционира като такъв, предлагащ на жителите и гостите на София иновативни експонати и дейности“, се казва в предложението.

„Америка за България“ е представила оценка на дълготрайни активи на „Музейко“, според която стойността на вещите, предмет на дарението, е около 3 млн. лв. Според доклада бюджетът за издръжката на общинския център за 2023 г. е в размер на 1,6 млн. лв.

Припомняме, че преди няколко месеца Фандъкова Детският обяви във фейсбук, че научният център “Музейко” ще се превърне в начално училище в областта на СТЕМ обучението – евентуално в края на 2023 г.

“Меморандумът за създаване на иновативно начално училище от ново поколение в сградата на “Музейко” вече е факт.

С общата ни воля – Столична община, фондация “Америка за България”, Химикотехнологичния и металургичен университет и МОН, София ще има начално училище с фокус върху изучаването на природни науки, дигитални технологии, инженерно мислене и математика (STEM)”, съобщи тя през май.

По думите й след приключване на часовете и в почивните дни „Музейко“ ще продължи да функционира като интерактивен детски научен център.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts