| | | |

Минеков гони политическите активисти от Народния театър

Министърът на културата проф. Велислав Минеков заяви, че би желал Народният театър да не се превръща в кръжок по политически интереси.

“За съжаление това политическо обкръжение представлява форма на защита на самия директор. Не мисля, че това са правилните хора на правилното място.

Ще помоля тези хора да бъдат сменени, да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти”, каза проф. Велислав Минеков на пресконференция с журналисти.

Той коментира скандалът, разразил се в Народния театър преди две седмици.

Преди два дни режисьорът Алексaндър Морфов сам признa, че е нaдрaскaл врaтaтa и изкъртил тaбелкaтa с името нa Велислaвa Кръстевa, бившия пиaр нa ДПС, която сега е пиaр нa Нaродния теaтър.

“Аз държа на присъствието на режисьора Александър Морфов в Народния театър. За съжаление той е силно разколебан в желанието си за присъствие там. Това би било голяма щета.

Естествено, има мълчание сред неговите колеги. Това мълчание струва злато в буквалния смисъл на думата.

Говоря за небивало покачване на заплатите на артистите в състава. Една част от тях получават месечно 5000 лв. Това е смущаващо”, каза Минеков.

“Към директора ще отправя предупреждение, ще искам да се извърши пълна проверка не само за случая, а за всичко, което става в театъра, откакто е станал директор. За съжаление са видни тези политически представители. По-добре професионалисти”, допълни още Минеков.

Преди дни министърът отново каза, че директорът Васил Василев е пожелал по някакъв начин вероятно политическа подкрепа, тъй като трите важни лица в ръководството на трупата са от три различни партийни групи.

“Там имаме ГЕРБ като главен секретар, имаме „Демократична България“, имаме ДПС, той самият е малко БКП и БСП“, уточни министърът на културата.

Директорът на Народния театър Васил Василев е свързан политически с левицата. Той бе общински съветник от БСП в Ловеч, както и зам.-министър на културата в кабинета „Орешарски“.

На същия пост, но от квотата на ДПС бе настоящият пиар на Народния театър Велислава Кръстева, която е и дългогодишен медиен съветник на Ахмед Доган и на ДПС и екс депутат от движението.

Главният секретар на театъра Красимира Стефова пък бе на същия пост в Министерство на културата по време на управлението на ГЕРБ.

Захари Карабашлиев, който бе назначен от Васил Василев на странната длъжност „писател“ в Народния театър, никога не е крил публично десните си политически възгледи. Той е сред основателите на партия „Да, България“ на Христо Иванов.

Главният режисьор Александър Морфов публично не е изявявал конкретни партийни пристрастия, но от всичките му политически изявления през годините е ясно, че е противник на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Днес Минеков коментира и конкурса за нов директор на Музикалния театър.

Според артистите в него досегашният директор Марияна Арсенова е загубила конкурса и победител е Еделина Кънева. Но официални резултати все още няма.

“Дори и да бях синоптик, нямам право на такъв коментар. Ще ни покаже комисията по отношението на Музикалния театър. След като няма документ, не е излязло официално, защо се коментира и защо се реагира така?”, каза Минеков.

“Поради нужда от юрист с добри възможности, намерихме такъв”, така Минеков коментира решението си да уволни на 2 ноември от борда на директорите на НДК Светослав Трайков. Той допълни, че до няколко дни ще бъде назначен новият член, който е “подходящ човек”.

Вчера стана ясно, че 18 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата ще се дадат за заплати на 51 държавни културни института в областта на сценичните изкуства, за да се платят заплатите на служителите в тях.

Според Минеков тази област е била доведена до “крах” и институтите са били в тежко състояние, а работещите там – с твърде ниски заплати.

Минеков отново коментира бюджета на културното министерство като недокосван и определи изминалата година за нулева.

“За периода нито един договор, нито една обществена поръчка, нулева година за археологията, тепърва започнаха теренни проучвания през септември”, каза Минеков.

Той ще иска покачване на бюджета със 160 млн. лв. за догодина, но няма да бъде лесно при положение, че има неразходван бюджет от 60 млн. лв.

“На 23 декември ще бъда изхвърлени близо 60 млн. лв. на боклука. Щетата е от голям размер при цялата мизерия на министерството”, заяви служебният министър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts