| | | |

Свиреп скандал между ГЕРБ и Бойко Рашков взриви залата в НС

Пореден скандал избухна в пленарната зала на Народното събрание между Маноил Манев от ГЕРБ и Бойко Рашков.

Причината е изслушването нас служебния вътрешен министър Иван Демерджиев относно трагичното убийство на сержант Петър Бъчваров на границата с Турция.

“Г-н министър, всичко, което се опитвате да направите през последните дни, не ви прави чест. Вие търсите виновни, ако не е оградата, някой друг, ако не е поддръжката, ще е нещо друго.

Аз мога да ви кажа кой е виновният, той е в залата, това е бившият министър, преди вас.

От тази трибуна часове наред говорихме, че поддръжката на съоръжението не трябва да отива в МВР, но от другата страна имаше 70 милиона. И отиде там.

И сега не работело. Нямало персонал, нямало капацитет.

Г-н министър, когато в МВР е министър човек, който никога не е обличал тази униформа, г-н Рашков, е много трудно да не гои подвеждат и той да не подвежда нас”, каза Манов.

снимка Кадър

“Ако високо проходимите Ленд Роувър не ви харесват, то нека да вземеме Лада Самара, Уаз, Нива.

Вие казвате, че тези коли били най-големите трошки на света. Това не е вярно.

Защо не казахте, на БСП, че участъкът от оградата построен по тяхно време.

Вие като министър казвате, че ще раздадете автомати на хората. Вие давате ли си сметка какво може да настъпи, ако те наистина не са подготвени, а ние им раздадем автомати.

Вие казвате, че не е важно оборудването, защото изстрелът не знам къде бил и така нататък.

Оборудването за личната зашита на граничните полицаи е изключително важно и не само заради чисто технологичната защита, а защото в системата на МВР редовият служител има нужда от няколко неща – доверие в ръководството, доверие в екипировката и силна мотивация да работи.

Кое от тези три неща вие наследихте от предния министър. Искам да ви питам как оценявате прословутата реформа 98% завършила и влияе ли върху това днес”, продължи Манов.

“И вие от тази трибуна работите за публиката, а това не е правилно. Тук не сме публика. Тук може да искате, но да искате неща, които не са били искани преди вас. О

бщото искане на увеличаване на бюджета не постига нищо. Защо две години не са назначени хора в гранична полиция. Имате недокомплект. Защо няма конкурси.

Персонално към вас мога да заявя следното. И днес ни спестявате някои неща. Снощи над 900 човека са се опитал да влязат в България.

На Вълчи дол групата мигранти е замеряла полицаите с камъни. Няма нужда да ни ги спестявате тия неща.

Ние ще искаме вашата оставка заради едно нещо. стана ясно само едно, добри намерения, много желания за работа, четири-пет ходения до границата, два от случаите с трагични причини , и нито едно действие”, изрази недоволството си Манов.

“Основният повод да е тук вицепремиера и да му задаваме въпрос във връзка с външната сигурност и мигрантския натиск е трагичния инцидент, на който стана свидетел цялото общество.

Тук непремерени изказвания се чуха, че едва ли не министърът е виновен за това, че от чужда територия е проведен изстрел , убил български граничар. Безумни изказвания, които рушат авторитета на властите в България.

С една единствена цел, постигане на дребни политически ефекти. Използва се трибуната, за да се говорят неистини. Току що бях обвинен, че съм виновен за случилото се онзи ден

Тези политически нелепици трябва да има край. Произнесоха се лъжи – 70 милиона лева за ограда. Герб похарчи повече от 200 милиона лева за съоръжение, което пропуска и зайците и не препятства преминаването на мигранти в нашата страна.

Покрай тази ограда с подобни мрежи, в които може да хващате само дребни животни, нищо друго не може да постигнете. това е истинската причина да се направи отвор по най-лесния начин и да преминават мигранти, с които да се занимава цялото общество.

В момента си измисляте неща и заблуждавате цялата общественост.

5 милиона лева бяха отпуснати с тази цел да се възстанови това съоръжение, за което не бяхте положили никакви грижи. Получихме го в окаяно състояние”, отвърна Рашков.

“Не знам с какви очи се изправяте тук, след като всяка дума е абсолютната истина, даже ви спестихме много неща. Вие във всяка втора дума използвате с обидно отношение думата полицай.

Тогава трябваше да говорим за лично обяснение, защото вие ненавиждате българските полицаи”, каза Манов.

След това думата взе Георг Георгиев от ГЕРБ.

“Не чух от трибуната да се говори за комунистически милиционер и следовател, за да му давате думата. При Бойко Борисов миграцията клонеше към нула”, каза той.

Не съм специалист по МВР, нито и по военните дела, но съм свидетел как се постигна споразумение, бил съм на споразумението, когато със стискане на мъжки ръце се спря мигранският поток, каза председателят Вежди Рашидов, визирайки споразумението между Борисов и Ердоган.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts