| | | |

Искри в НС: Корнелия Нинова и Гълъб Донев в остър сблъсък НА ЖИВО

Премиерът Гълъб Донев и лидерът на БСП Корнелия Нинова влязоха в спор в парламента за политиката по доходите, провеждана от служебния кабинет.

Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, изтъкна Донев.

“Една дългосрочна политика, каквато трябва да бъде политиката по доходите, трябва да се разработва, да се формира и да се изпълнява от редовно правителство.

Затова към настоящия момент служебното правителство не формира политика, няма право да формира политика по доходите”, заяви Донев.

Нинова изрази несъгласие и от парламентарната трибуна се обърна към българските граждани:

“Уважаеми български граждани, според служебния кабинет не може да се прави дългосрочна политика за увеличаване на доходите през 2023-та, но може да се прави дългосрочна политика до 2030-а за закупуване на още 8 самолета Ф-16 и 10 “Грипен””.

“Половин милион души ще бъдат бедни работници. Отдавна настояваме да въведем понятие енергийна бедност.

Вчера научаваме, че това понятие от служебното правителство възнамеряват да влезе от 2024 г. През най-тежките зимни месеци няма да им помощ за най-уязвимите хора”, каза тя

Да търсим съгласие между първо и второ четене да го подобрим. За нас е неприемливо да остане в същите параметри, особено що се отнася до социалната част.

Имаме предложение да обсъждаме заедно и да постигнем минимум мнозинство, за да избегнем популизъм, спорове и наддаване между първо и второ четене. Да постигнем мнозинство по различни предложения на различните парламентарни групи.

Ние не поставяме нашите като единствени условия – подлагаме ги на дискусия и разумно решение, което да осигури доходи на хората, да гарантира икономиката.

Но при условие, че не дестабилизираме финансовата стабилност и макрорамката на бюджета.

В социалната част предлагаме 850 лв. минимална работа заплата, която представлява 50% от средната. Това е и европейското законодателство, а и отдавна говорим за механизъм, по който да се определя минималната заплата и това да бъде 50% от средната.

Предлагаме майчинството да следва това, което направихме предишния кабинет – с увеличението на минималната заплата да се увеличава и майчинството.

Предлагаме да помислим за необлагаем минимум за прага на бедността, който за следващата година ще бъде 504 лева, за да помогнем на най-бедните.

Ваучерите за храна да не се пипат – това е едно добро достижение за работниците.

Имаме предложение за освобождаване от данък върху доходите на физическите лица на младите хора до 26 години.

Таван на цени на енергоносители. Две степени на плащане – една за бедни хора и една за богати. Цялата ни програма е на ваше разположение.

Готови сме с ваши предложения между първо и второ четене да седнем и да разговаряме какво е възможно, така че да бъдем в нормални граници на дефицит. Да не се увеличават дълговете, макар сравнени с Еврозоната ние засега сме с отлични показатели.

Но не искаме тази финансова дисциплина да се разваля. Да гарантираме подкрепата на икономиката и увеличаване доходите на уязвимите групи.

За нас е изненада, че служебното правителство предвижда понятието енергийна бедност да влезе в сила от 24-та година. Това абсурд – то до 24-та година кризата може да свърши.

Ние настояваме за понятие енергийна бедност, което заедно може да изработим още сега между първо и второ четене и да намерим начин да бъде финансирана тази част от обществото, които влизат в тези критерии.

Другото, което те предлагат и на социална комисия разглеждахме е праг на бедност от 504 лева да влезе в сила от 1 юли догодина.

Моля ви да помислим това да се случи от 1 януари. Защото тогава са най-тежките месеци – януари, февруари и март.

Освен това, ако не се постигне съгласие за правителство – тези параметри ще останат чак до средата на годината. Това ще бъде изключително изпитание, особено за бедните, работниците, за възрастните и младите хора.

В Министерството на труда и социалната политика се разработват различни варианти по отношение на минималната работна заплата, която да бъде предложена на бъдещия редовен кабинет, съобщи Донев.

Още от август месец Министерството на труда и социалната политика е започнало работата по разработване на различните варианти за размери на минимална работна заплата, които да предложи за решение на редовен кабинет, който да определи политиката по доходите на държавата”, обясни премиерът.

В отговор Нинова заяви:

“Да допуснем, уважаеми колеги и български граждани, че не съставим правителство. И какво?

Заради това, че служебният кабинет не предлага увеличение на заплатите и на доходите, може до юни месец да оставим българския народ на студ и глад”.

Тя изнесе данни за увеличаване в състава на директорските съвети на дружества към Министерство на икономиката и индустрията.

“Държавната консолидационна компания – от 4 на 7, ” Ел Би Булгарикум” – от 3 на 5, “Монтажи” – от 3 на 5, и да не продължавам нататък”, заяви лидерът на БСП.

Донев заяви, че се съмнява в коректността на данните и посъветва Нинова да зададе въпрос към ресорния министър.

Донев уточни, че се запазва възможността за ваучерите на храна от Закона за корпоративното подоходно облагане и данъчни облекчения за деца и деца с увреждания.

“Това, което направи служебното правителство по отношение на доходите, е да отпусне допълнителни 20 млн. лв. към лица и семейства, които са извън обсега на лицата и семействата, които са подпомогнати за отоплението през зимата.

Допълнително са включени 40 хил. лица и семейства за отопление”, каза още той.

Според него една дългосрочна политика, каквато трябва да бъде тази по доходите, трябва да се разработва и да се формира и да се изпълнява от редовно правителство.

“За това към настоящия момент служебното правителство не формира политика, няма право да формира такава политика по доходите, а изпълнява заварената от предходното редовно правителство”, отчете министър-председателят.

Нинова му каза, че или си противоречат, или не знаят какво правят. Тя цитира социалния министър, че служебният кабинет ще предложи на парламента минималната заплата да стане 770 лв.

“Г-н премиер, с това ви опровергавам тезата, че служебният кабинет не можел, нямал право и не предвиждал увеличение на заплатите.

Вие ги предвиждахте през август. Какво се е случило от тогава до сега, че концептуално преосмислихте Конституцията и законите на страната, че служебният кабинет не може да вдига заплати”, попита Нинова.

Тя попита дългосрочна политика ли са новите 8 американски изтребители.

Нинова попита дали Донев знае, че в Министерство на икономиката и индустрията се увеличават бордовете на държавните предприятия.

“Увеличавате бордовете, увеличавате администрацията. Казвате ми, че няма пари, че не могат да се увеличават доходите”, посочи Нинова.

Министър-председателят отвърна, че в Министерски съвет си говорят и има чуваемост.

“Много добре направихте уточнението, че още от август месец Министерство на труда и социалната политика е започнала работата по различните варианти за минимална работна заплата.

Администрацията в министерството работи и подготвя варианти, които да предложи за решение на редовен кабинет, който да определи политиката по доходите в областта на минималната работна заплата”, отговори Донев.

Нинова му каза, че БСП има цял социален кабинет и обвини правителството в безхаберие, като призова депутатите да не го подминават и да не оставят държавата и народа си пред това изпитание.

“Между първо и второ четене, както сме направили миналия път, никой да не обяснява, че не можело”, призова тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts