| | | |

Тома Биков посече рязко разлютилия се Атанас Атанасов

Вие сте лидер на партия, която има 20 000 души. Нямате депутат в София. Не знам как се чувствате, от коя позиция казвате на ГЕРБ, че е деградирала, след като спечелихме изборите

С “Продължаваме промяната” сме в една фаза, в която голямата новина беше, че просто сме се срещнали. От тази гледна точка беше позитивен момент.

Друг е въпросът вече за това, което си казахме, защото имаме много сериозни разминавания относно бюджета за 2023 г.

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред БНТ.

“Иначе в парламента се постигат конституционни мнозинства по много важни стратегически въпроси.

Неразбирането идва там, където започне маркетинга. Аз усетих по време на тази среща силните качества на Асен Василев като специалист по маркетинг, и недостатъците му, които са очевидни, като финансист.

Важното за мен беше, че ние не сме склонни да се занимаваме с маркетинг в тази ситуация.

Ние сме склонни да се занимаваме се бюджет, финанси, сериозно, без авантюри и без да сме склонни да подкрепяме всяко нещо на някого, само защото той е сметнал, че на някого е симпатичен.

„След днешните срещи стана ясно, че ПП са се запецнали на техните 16 точки. Ние не можем да се договорим за тези точки, защото те не изчерпват нищо. Нужна е програма“, посочи той.

Къде е културата в тези 16 точки? Следучилищни мероприятия за децата – това ли ни е културата? Знаете ли какъв погром е там.

Тези хора не са получили никакви пари тази година по настояване на Асен Василев. Ние не можем да се договорим за тези 16 точки, защото те не означават нищо.

Ние искаме да видим програмата, правителство да внесе бюджет, кое мнозинство ще носи отговорност за това, кое правителство ще го изпълнява, кой ще бъде финансовият министър.

Ние знаем ли кой ще е финансовият министър, за да си говорим кой е бил за пенсии и кой не”, обясни той.

“Не съм усетил ПП да искат нашата подкрепа. Как да подкрепим някой, който не иска нашата подкрепа? А какво да подкрепим?

Обявената от нас конструктивност е да разговаряме с всеки, да направим компромиси. Но няма да направим компромис с нормалността.

Защото благодарение на липсата на нормалност сме в ситуацията, в която се намираме в момента”, добави той по темата.

„Ние сме готови да направим компромиси. Не сме толкова меркантилни, за да броим мандатите. Големият въпрос е може ли да се даде концепция за излизане на кризата.

От другата страна имаме едни щастливи хора. Ние не сме дошли тук за малко и няма да направим компромис с нормалността. Благодарение на липсата на нормалност, сме в тази ситуация“, заяви Тома Биков.

„Полагаме усилия, за да се променяме. Ако нещо не се променя, значи че е умряло. Ние сме жива партия и се развиваме“, увери той.

По въпроса защо ГЕРБ поиска оставката на служебен министър заради трагедията на границата, Тома Биков заяви:

“Ние дадохме знак. Не обвиняваме Демерджиев, че за два месеца не е успял да оправи всичко по границите или където и да било.

Бойко Рашков носи отговорност за провала на МВР.

Господин Рашков имаше една основна цел и тя беше да унищожи ГЕРБ, но не успя.

Той коментира и новината, че ГЕРБ няма да подкрепи Йорданка Фандъкова на следващите кметски избори.

“Правим непрестанна промяна. Полагаме усилия да се променяме. Всяко нещо, което не се променя, значи то е умряло”, каза Биков

Върнахме се в 90-те години. Дрогираните шофьори по улицата, поведението на каналджиите. Винаги е имало каналджии, но те се държаха по друг начин. Те усещат слабостта и разграждането на МВР.

Преди Демерджиев МВР имаше една основна задача – да унищожи ГЕРБ. Върнаха се ало измамите. Демерджиев знае всичко това, но защо не го казва”, каза той.

В студиото бе и ген. Атанас Атанасов. По думите му всички злини по границата се дължат на управлението на ГЕРБ, въпреки, че тогава миграционния натиск от тогавашното правителство бе сведен почти до нула. Атанасов също обвини ГЕРБ в кадруване в МВР и посочи с това Биков.

снимка Кадър

Депутатът от ГЕРБ не закъсня с отговора.

“Вие имате малко по-дълга памет. Все пак вие бяхте активен участник през 90-те години. За разлика от вас, слава богу, не сме били в коалиция с БСП”, каза той.

Атанасов обаче намери нов повод да се заяде с госта от ГЕРБ.

Коментирайки възможността за съставянето на правителство с втория мандат, той попита водещия Бойко Василев защо не е попитал Тома Биков защо ГЕРБ няма да могат да съставят правителство с първия мандат. “Най-голямата отговорност лежи върху тях.

Простичко е. ГЕРБ са в изолация. Ние сме отговорна политическа сила и се отнасяме сериозно към очакванията на българските граждани да се състави правителство.

Освен кризите, има маса други въпроси. Има редица органи, които трябва да бъдат окомплектовани.

Смятаме, че е възможно да се създаде правителство с втория мандат, на малцинството, което да бъде подкрепено от ГЕРБ”, каза той.

“Искате да ви подкрепим. Искате подкрепа от тези, които преди малко нарекохте мафия. Това е тежка сделка”, отвърна му Биков.

Това обаче не накара Атанасов да спре с хулите и се наложи Биков да го контрира с думите: “Нали знаете, че Борисов е спечелил 30 пъти повече гласове от вашата партия”.

Въпреки хулите, по-специално към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Атанасов пак поиска депутатите на първата политическа сила в момента да подкрепят правителство с мандата на ПП, защото така те щели да бъдат национално отговорни.

Биков коментира и това искане на Атанасов.

“Опитвам се да подхождам с разбиране към подобни състояния. Не знам какво да кажа. Те искат подкрепа, пък ни дават шах.

Сложността на тази теза изиска по-скоро игра на “Не се сърди човече” или на “Дама”.

Ние нищо не искаме от вас, не знам защо вие искате постоянно някакви неща от нас. За разлика от вас, аз 7 години съм в политиката и никога не е имало публични намеци, че съм корумпира. За вас обаче има такива намеци, не казвам, че те са верни”, каза Биков.

“Единствената причина България да се намира в политическа криза е ниското ниво на мислене в определена част на едни деградирали партии, не говоря за ДБ. Това тук не е разговор.

Ние трябва да говорим за бюджет и какво да направим. Вие сте лидер на партия, която има 20 000 души. Нямате депутат в София. Не знам как се чувствате, от коя позиция казвате на ГЕРБ, че е деградирала, след като спечелихме изборите”, каза Биков.

Атанасов също призна за различия с “Продължаваме промяната”, коментирайки възможността за общи действия на местните избори през идната година.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts