| | | |

Христо Бойкикиев стене в ефир: Кръстоносният поход за хартиената бюлетина циментира статуквото

Имаме различия с БСП по отношение на хартиената бюлетина и кръстоносният поход за нейното връщане в договорка с ГЕРБ и ДПС повдига много съмнения. Това е реванш и връщане към предишни форми за конституиране на властта

Toва заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред БНТ.

Според него тези, които искат да се възползват от злоупотребите на изборния процес с връщането на хартиената бюлетина, се използват за циментиране на статуквото, където няма реформа.

Христо Иванов е убеден, че с този зор да се върне хартиената бюлетина ще имат разлика в гласуването на много места, включително и на местните избори.

ДБ искат единна кандидатура с ПП за местните избори догодина, стана ясно от думите на съпредседателя на ДБ.

ДБ не вижда възможност да подкрепи кабинет на ГЕРБ с първия мандат за съставяне на правителство, но това не означава, че не може да бъде успешен аритметически.

ГЕРБ трябва да покажат визията си, сериозността си и отговорността си към първия мандат, настоя Христо Иванов.

За ДБ вторият мандат е реален шанс за кабинет с „Продължаваме промяната“, каза Христо Иванов.

По думите му очевидно е, че при толкова много разделение и недоверие, казани и разменени нападки, ако има шанс да се реализира мандат, ще отнеме известно време за охлаждане на страстите на умовете.

За Иванов контактната група Плевнелиев-Паси не е имала ясна цел, обхват и добавена стойност.

Границата винаги е политически разговор, но той трябва да стъпва на ясна експертна визия и отговорност.

Надявам се, че рано или късно когато имаме трайна изпълнителна власт, това ще е един от приоритетите.

Според него очевидно е, че охраняването на българската граница като политика, която е в диалог с нашите турски съседи, без това да има елементи на някакво напрежение – дори само риторическо, ще бъде все по-важна.

“Това е толкова важно за един национален приоритет като Шенген например, който ние имаме. Това трябва да е един от основните приоритети на следващото управление.

Тепърва ще трябва да изяснява поддръжката на оградното съоръжение и неговата ефективност, съобразността на средствата, които са отделяни, как са използвани.

Ако се стигне на формиране на изпълнителна власт с наше участие, ние трябва много внимателно да си извадим уроците от неуспехите на предишното управление и структурните му проблеми и да направим всичко възможно да не се повтарят.

Нямаме време за допълнителни грешки и експерименти”, посочи Христо Иванов.

По думите му, има много съвременни технологични средства за осигуряване на този тип охрана на границата, че много въпроси възникват за цялата концепция на това гранично съоръжение и за нейното прилагане.

“Очевидно ще трябва да се преразгледат много елементи от това какви средства се използват, колко струват и колко са ефективни. Това ще е сериозна грижа на българската държава занапред.

За съжаление ситуацията с различните бежански огнища не се опростява в глобален план и ние трябва да сме готови, особено че сме външна граница на ЕС”, уточни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts