| | | | |

Бизнесменът Ваклин, вкарал Иванчева в затвора: Правеше го редовно

Но другите не посмяха да свидетелстват

Призовавам хората да не говорят за корупцията само вкъщи или във фейсбук, а да подават сигнали, казва строителният предприемач, който се оплака от бившата кметица на “Младост”

-Г-н Ваклин, много или малко са шестте години затвор, които бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева получи за това, че през 2018 г. ви поиска подкуп, за да подпише разрешително за строеж?

-Бих казал, че и 6 месеца са достатъчни. По-важно е, че присъдата казва “виновен”. И това, че три инстанции, три различни съдебни състава я осъдиха.

Какво е наказанието, дали ще са 6 месеца, 6, или 20 години, е решение на съдебния състав.

-Все още обаче има хора, които не вярват, че е взела подкуп. Смятат, че вие сте я провокирали, че сте били подставено лице, че е търсен начин да бъде отстранена от поста, защото зад нея не стояла партия.

-Всеки има право да изрази мнение. Това, че 20 или 50 човека не вярват на три инстанции и три съдебни състава, е лошо за обществото ни.

През последните 30 години всички се постарахме да съсипем реномето на институциите и сега хората не вярват, което не е добре.

Каквато и да е съдебната система, това са хората, към които се обръщаме, когато имаме проблем и трябва да ги оставим да работят нормално.

Смятам, че никой уважаващ себе си общестевник или политик не може да каже, че човек като мен или като когото и да било друг може да повлияе на върховния съд по какъвто и да е начин.

Всички, които познават съдебната система, знаят, че във върховния съд са съдии, избрани от съдийската общност.

Тук не говорим дали аз вярвам, всички би трябвало да вярваме, защото това са малцината избрани, които са последна инстанция. Точно те произнесоха присъдата “виновен”. Аз съм доволен, че по този начин доказаха, че всички, които участвахме в този процес, сме били прави.

-С подаването на сигнала срещу Десислава Иванчева показахте, че вярвате в институциите, запази ли се тази вяра до края на процеса?

-Разбира се. Освен че подадох сигнал, до последно останах свидетел, без да се разколебая. Няма да се поколебая да го направя и следващ път, когато се наложи.

-След 2018 г. явно не се е налагало?

-Надявам се на никого да не му хрумне подобна идея.

-Имаше ли момент, в който съжалихте бившата кметица, все пак тя наскоро стана и майка, а сега оставя детето си?

-Това е личната страна на нещата, която аз не бих коментирал. Радвам се, че има семейство.

Но както зад нея, така и зад всеки друг, който е извършил каквото и да е престъпление срещу личността или срещу обществото, стои едно семейство, за което неговата присъда е трагедия.

Това е нещо нормално. Както жертвите имат семейства, така и престъпниците и е съвсем нормално това да са човешки драми.

Смятам, че най-добрият начин да на се стига дотам, е да не се престъпва законът.

-Според вас от алчност или от глупост ви поиска парите?

-Защото го правеше редовно.

-Искала е и от други предприемачи ли?

-Това, че те не посмяха да свидетелстват, нищо не значи. Цялото общество говори за корупция, но само по социалните медии, вкъщи и по заведения, а никой не застава с лицето си да даде показания.

Много хора знаят за много по-тежки корупционни схеми, но никой не смее да свидетелства. Не е достатъчно аз да ви кажа на вас за корупционна схема и вие да напишете статия. Това трябва да е само първата стъпка.

Оттам нататък този, който знае нещо, да отиде да подаде сигнал и да стои до края зад думите си, до третата съдебна инстанция. Няма да стане само с писане във фейсбук или туитър.

-По делото срещу бившата кметица бяха разпитани и други предприемачи, но те отрекоха да са им искани пари.

-Не са посмели да се противопоставят срещу властта, защото малко или много тя беше представител на властта.

Без да се замисля, пак бих подал сигнал, но наистина призовавам всички граждани да имат повече вяра в институциите, защото, когато някой второразряден политик замеря полицая с павета на площада, той трябва да се замисли, че утре, когато неговото дете или самият той има нужда от помощ, ще се обърне към същия полицай, когото е замерял с павета заради политическата кариера.

Така че се надявам всички хора да спрат да замерят с павета институциите и органите на държавната власт, а да се замислят как може да им помогнат да работят по-добре

-Вие сте живели в чужбина. Оттам ли идва уважението към институциите?

-Живял съм в чужбина дълго време, но не затова съм подал сигнал, а защото възпитанието ми така повелява. Човек се формира, докато е малък. Чужбина няма да промени, семейното възпитание е това, което променя хората, и уважението към институциите започва оттам.

Детето трябва да уважава своя учител, а не родителят да казва: “Махни го този смотан даскал”. Как се очаква учителят да си върши добре работата, когато детето го гледа с презрение?

-Имаше ли момент, в който смятахте, че няма да се стигне до осъдителна присъда?

-Винаги има такава възможност и това до голяма степен зависи от професионализма на хората, които работят по случая. Надявах се, че няма да има такъв казус.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts