| | | |

Бойко Борисов откри лова за кметове и настърви опонентите

Заявката дойде след като обяви, че търси нови лица за София, Бургас и Пловдив

ПП вече склонна да прегърне идеята на “Демократична България” за единни “независими” кандидати, и БСП мисли в тази посока

Имената за столицата – голямото неизвестно за всички партии, формулата за евентуален нов кабинет ще зададе посоката

Година и половина след като за първи път заговори пред младежката организация на ГЕРБ, че кандидатът да управлява столицата на местния вот през 2023 г. няма да е Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов вчера обяви новината официално.

Тогава, в присъствието на самата Фандъкова на партийната сбирка, той посочи младите и каза – ето тук е новата смяна, новият кандидат-кмет.

А тя кимна одобрително. Серията предсрочни парламентарни избори измести темата.

До този петък, когато лидерът на ГЕРБ я повдигна… от Пловдив.

Под тепетата новината, че кметът Здравко Димитров ще се оттегли, гръмна още миналия месец след местни вътрешнопартийни напрежения и драмите около нов пътен пробив.

Но неочаквано при поредното си посещение вчера там Борисов обяви, че и двамата най-знакови за ГЕРБ градоначалници – Фандъкова и бургаският Димитър Николов, приключват с мандатите си.

Чичко кмет, както край морето шеговито наричат Николов, е най-дълго управлявалият от ГЕРБ – от 2007 г. А Фандъкова е не само най-дългогодишният кмет в историята на българската столица, но и първата жена, поела града.

Че за София ще е най-голямата битка на местните избори след година, е ясно. Вчерашната новина на Борисов обаче принуждава партиите да излязат и на тази писта успоредно с голямото редене на кабинет. И да започнат да вадят имена и стратегии.

Те могат да бъдат написани едва след като стане ясно ще има ли правителство, или още един парламентарен вот напролет преди местния наесен. И ще са функция и от това кой ще участва в евентуалното мнозинство. Но партийните маневри вече започнаха.

Общ фронт срещу ГЕРБ е формулата, която се очертава засега.

Първи за него заговори Христо Иванов тези дни. Лидерът на “Да, България” сочи местните избори като следващия хоризонт за промяна на политическия пейзаж.

През лятото “Продължаваме промяната” отказаха с ДБ да направят общи депутатски листи и експерти и партийци още спорят грешка ли бе това. Този път шансът офертата му да се приеме е по-голям.

Обществената енергия за реформи и промяна трябва да бъде концентрирана, а не разпиляна – както в София, така и в основните градове из страната, обяснява той. И че от местната власт може да тръгне промяната в политическата конструкция.

Впрочем голямото разпиляване на енергията вдясно го демонстрира самата ДБ на вота в София преди 3 г., когато отказаха да подкрепят младия Борис Бонев (събрал гласове за 10 общински съветници), играха сами и се сринаха, а на финала застанаха зад Мая Манолова и изтъргуваха срещу това подкрепа от БСП за районните си кметове.

Голямата стратегическа цел е да отворим нова страница на бъдещето за големите градове в България, обобщава сега Иванов.

Явно е мислил доста и си е вадил поуки, защото по БНТ описа плана си за столицата така:

“Демократична България” да не налага самоцелно свой кандидат за кмет, а да търси консенсус за обща фигура съвместно с “Продължаваме промяната” и “Спаси София” (на Борис Бонев).

От “Промяната” неофициално казват, че са склонни да мислят в една посока с довчерашните партньори.

Заедно двете сили доминираха в софийските райони на вота за депутати на 2 октомври. Поотделно имат своите верни избиратели – вече доказано, и ще е сложно да се преглътне партийното его.

Но реално ПП няма структури. С още по-голяма сила това важи за страната, а и по принцип там по-трудно ще наложи за няколко месеца нови имена, с които да играе.

Също неофициално схемата за единен фронт на бившата коалиция срещу ГЕРБ в големите градове се коментира и в БСП.

Асен Василев онзи ден силно жегна “Позитано”, като обяви, че заради хартиената бюлетина вече не са желан партньор. Но това няма да се пренесе в отношенията им на местна почва, убедени са активисти.

И трите партийни централи осъзнавали, че единствено формулата “независим кандидат”, зад когото застават заедно, може да пробие доминацията на ГЕРБ.

Но ако се върнем към София – знамето в тази битка срещу Борисов,

нещата на новия Отечествен фронт няма да се случат

толкова лесно, сочи заявката на Борис Бонев. Младият столичен съветник вече обяви, че прави партия, и дава да се разбере, че пак ще опита за кмет. Липсват засега знаци, че е склонен да отстъпи крачка назад в името на общ кандидат.

Трудна ще е и софийската задача на ГЕРБ.

Част от факторите в партията предпочитат фигура с т.нар. експертен профил и визионерство, а за други трябва да се търси масово популярно име – като проф. Тодор Кандарждиев, когото пандемията направи известен и любим. Лидерът Борисов още не е казал думата си, категорични са от партията.

В профила млад и образован се вписва сегашният шеф на Столичния общински съвет

Георги Георгиев Освен това влезе от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС.

Завършил е право в Софийския университет, а магистърска степен по международно търговско право – в King’s College в Лондон. Освен дисертация “Залог на търговско предприятие”, защитена в СУ, има и издадена книга на същата тема.

Съавтор е в международни изследвания, публикувани от чуждестранни и български издателства. Главен асистент по търговско право в СУ, управляващ съдружник в адвокатско дружество “Георгиев и Колев”.

На една от последните сесии на “Московска” колегите му от ДБ директно обявиха, че вече е започнал предизборната си кампания за кметския пост.

Въпросът за изборите за мен не е на дневен ред. София си има кмет и тя има много задачи, работим добре заедно.

Приемаме общи решения и с много от общинските съветници често се обединяваме в името на града, въпреки че сме политически опоненти, коментира Георгиев пред “24 часа”.

Носи се името и на зам.-кмета по образование и култура Мирослав Боршош.

Спряган е още от май 2021 г., когато пое поста от Тодор Чобанов. След пандемията се нагърби със задачата да търси нови публики и иновативни начини за достъп на столичани до култура.

Така се оформиха парк-театър “Борисова градина”, артпространство на открито Sofia Summer Fest, сцената на VOX POPULI, а ул. “Будапеща” привлече артисти и публика с новата сцена “100 стола”.

Самият той е баща на една от най-талатливите млади актриси Радина Боршош, вече звезда в Народния тетатър и в няколко филма.

Енергичният Боршош е и мост вдясно

-той стартира в политиката през 1997 г. като специалист в МВнР, когато Надежда Михайлова (сега Нейнски) решава да събере екип от млади хора.

За 2 г. Боршош израства до експерт в кабинета на министърката.

С типичния си размах през 2004 г. той загърби политиката, за да се отдаде на журналистика, пиар и продуцентство. Издаваше вестник “Новинар”. Влиза в инициативния комитет, който издига Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г.

Боршош мина и през някои трудни моменти в отношенията си с ГЕРБ – след като Лиляна Павлова го уволни като шеф на НДК, бе обвинен, но накрая оправдан за ремонта на двореца за BG председателството.

Освен проф. Кантарджиев, чието чувство за хумор спасяваше духа на народа в мрачните дни на пандемията, и друг медик се споменава като вариант – бившият шеф на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Един от най-добрите хирурзи – ортопеди в България, бе депутат от ГЕРБ в двата кратки летни парламента, сега се е върнал в любимата болница, отстраняването му от която не донесе финансови успехи – напротив, тя затъна в нови дългове и поредни смени на ръководството.

За разлика от София в Бургас картината е по-ясна – Димитър Николов май вече е подготвил наследника си, след като в средите на ГЕРБ все по-често се споменава името на бившия зам. -министър на енергетиката Жечо Станков.

Младият депутат познава проблемите на града и региона, беше общински съветник. Не пропуска приемна с бургазлии, откакто влезе в НС, а през социалните мрежи отчита какво е свършил.

Самият Николов продължава да работи със същия хъс, както когато пое управлението на града преди 15 г., и бургазлии с мъка ще се разделят с него. Говори се, че от това ще спечели политиката на национално ниво.

Край морето за основен опонент на ГЕРБ се спряга лидерът партията “Средна европейска класа” и настоящ депутат от ПП Константин Бачийски, който всъщност пръв заговори за “Росенец” като общински съветник.

Но на последния вот имаше недоволство срещу него от активисти на “Промяната”.

Извън Бургас, Пловдив и София ГЕРБ пак ще заложи на знаковите си кметове въпреки някои стари идеи на Бойко Борисов да ограничи мандатите им.

Депутати предрекоха пред “24 часа”

нов мандат на Иван Портних във Варна

Откъм ПП се носи името на бившия областен Благомир Коцев.

В Смолян Николай Мелемов не само управлява от 2009 г., но и партийната структура е силна.

ГЕРБ още не издава пак ли той ще е кандидат, но местните хора харесват стила му да говори с тях разбираемо и да не обещава “на кило”. Евентуално би го сменил дългогодишният му зам.-кмет Марин Захариев.

Вляво като независим можело да се яви областният управител на служебния кабинет Стефан Сабрутев, когото БСП издигаше преди, но вече е в лагера на президента.

Във Враца Калин Каменов от ГЕРБ вече дава заявка за трети мандат, но местни партийци лансират и депутата Мартин Харизанов.

В Несебър кметът Николай Димитров кара 4-и и засега няма конкурент.

Лидерът на ГЕРБ с нова “щипка” към магията за кабинет – готов да подкрепи мандат на ПП

Още по-голям оптимист съм за съставянето на кабинет. Това обяви от Пловдив Бойко Борисов ден след като разказа от ефира на bTV, че най-лесно може да се направи правителство с мандата на Стефан Янев.

И го описа като кабинет от експерти или пък шефовете на парламентарни комисии да станат министри за по 5 месеца (което означава участие на всички партии в НС).

Малко по-късно пред камери и на други медии потвърди визията си, но с уточнението, че “всяка дума в повече разваля магията” за успешно правителство.


Явно за да стане магията обаче, вчера лидерът на ГЕРБ направи още една крачка към опонентите от “Промяната” – изрази готовност за подкрепа не само на кабинет с третия мандат, но и с втория.

Можем да подкрепим всичко в името на хората. После обаче не мога да обясня защо пак подкрепям виновниците за кризата. Трябва предварително да подпишат какво имат право да правят по време на това правителство, обясни Борисов.

Отново подчерта, че той е най-опитният за премиер и в друга държава това дори нямало да се обсъжда, но “повече няма да си го причиня нито на себе си, нито на семейството си, нито на партията”.

В една демократична държава излиза министър-председателят и казва: “Аз арестувах моя опонент”, и това за вас не е скандал. Той се хвали пред децата и семейството с бременно дете, изригна експремиерът.

Но се върна към гласуванията в 48-ото НС:

Всеки ден правим коалиции с огромни мнозинства. Без нерви, без его. Няма значение на кой мандат е. Срещите на партиите са огромен напредък.

Може да се подпише документ с кратък мандат – докато мине зимата и се решат проблемите. После е ясно, че ще се отиде на избори. Подобен вариант не ощетява никого и дава решение по основните теми.

Няма затопляне между мен и президента, каза още Борисов, но пак нарече мъдър хода на Радев да забави връчването на първия мандат. От премиера като най-овластен страната сега се е люшнала към свръховластен президент.

“Напоследък Бойко Борисов така се е навел на ПП, че ако продължи в същия дух, ще вземе сам да се арестува незаконно”, изказа се пък Слави Трифонов. Преди ден с партията му ИТН скъса и бившата парлментарна шефка Ива Митева.

Фандъкова, за която да убеждава, вместо да тропа по масата, не е слабост, а сила

Обичам математиката, затова имам формула – успехът на кмета се изчислява по нещата, които е направил, делено на тези, които е обещал.

снимка Архив


Това казва Йорданка Фандъкова в едно интервю за “24 часа” малко преди пандемията.

После, когато здравната криза, а след нея и енергийната, и икономическата затиснаха града, държавата и цял свят, тя не обещаваше, а тихо действаше сътресенията за хората да бъдат възможно най-малко.

И се зарече – докато съм кмет, разширението на метрото няма да спре. То не спря, а Фандъкова не спира всеки ден да обикаля по някакви нови места в София, на които нещо се строи или ремонтира.

Не е поза, постоянно обяснява, че градът не може да се управлява от кабинета, казват служителите в общината.

При първата жена кмет в историята на българската столица София стана по-зелена, цветна, подредена. Отстрани погледнато – лесно, рядко се отчита като постижение.

С хубавото се свиква бързо, както казва народът, лошото боде очи, а и отеква по-силно – кривите жълти павета, прословутият ремонт на “Графа”, забавени преустройства тук и там.

Фандъкова обаче няма проблем да говори и за грешките и когато казва, че виновният ще ги отстрани за своя сметка, това се и случва.

Малко хора знаят, че винаги усмихната и сдържана кметица емоционално преживява всеки проблем и зад кадър успява да разреши десетки. Не повишава тон и не сочи назидателно с пръст – рядко за управник по нашите ширини, в прочита на опонентите ѝ това я прави слаба.

“Слабата” Йорданка Фандъкова обаче успя да извоюва 4 победи за ГЕРБ в столицата, устоя на политическите ветрове и без да занимава публиката с това, мина и през най-тежката си лична битка – с рака.

С 13 години управление на София тя подобрява рекорда на легендарния инж. Иван Иванов, прекроил облика на града през 10-те си години кметуване до 1944 г.

Когато през 2009 г. влезе на “Московска” 33 след Бойко Борисов, мнозина я определиха като “работливата пчеличка на генерала”.

Не само защото бе плътно до него в прохождането му в политиката – като зам.-кмет, министър на образованието, депутат, а и защото е организирана и прагматична като типичен Овен. Но и амбициозна и упорита в преследването на целите си въпреки деликатното излъчване.

През 2005 г. Борисов, току-що избран за кмет, направи директорката на 73-о СОУ свой заместник, защото го впечатлила, като отишла да поиска дограма за училището си.

На този пост тя въведе електронна система за класиране в детските градини. Недостигът на места в тях е една от най-големите ѝ битки и до днес. Лесно пое щафетата, след като лидерът на ГЕРБ се устреми към националната политика през 2009 г.

Амбицията ѝ да слага “ред в къщата” пролича и докато за кратко бе министър на образованието в първия кабинет “Борисов”.

За 4-те месеца там положи началото на мащабна реформа – подготви нов закон за училищното и предучилищното образование, прие първата програма за кариерно развитие на учителите и рестартира проекта за рейтинговата система на университетите.

С още по-голям хъс влезе на “Московска”. Обича работата в екип и създаде силен такъв в общината, загърби ефектния пиар и политическата интрига, не изневерява на човешкото поведение и приятелствата.

Дори с най-острите си опоненти Фандъкова не влиза в разпри. Не умее да тропа по масата и не го намира за възпитано. Предпочита да убеждава и организира.

“Моята врата ще бъде винаги отворена за разговори, идеи и решения. Но няма да подкрепя популизъм. Деленето е лесният път, но то не води никъде” – с тези думи тя влезе в последния си, четвърти мандат.

Неизменно до нея е съпругът ѝ – д-р Юри Фандъков, с когото са заедно още от ученическия чин, имат дъщеря Михаела, а двете внучета Алекс и Елия са голямата им слабост.

Фандъкова има силна връзка с децата, а за Алекс разказва, че единствен той от фамилията харесва да слуша любимата ѝ “Металика”, докато го вози с колата.

Цялата тази обич и енергия у дома ѝ помогна да мине през онкозаболяването, до днес се включва в кампании за борба с рака на гърдата. А докато бе болна, пропусна едва 10-ина дни извън общината, натяква съпругът ѝ.

В Пловдив умуват районен кмет или юрист да е кмет вместо Зико

Дали ГЕРБ ще издигне някой от сегашните 6-има районни кметове в Пловдив, или ще предпочете друга партийна кандидатурата, още е рано да се твърди със сигурност.

Наскоро обаче лидерът Бойко Борисов заяви, че догодина ще имат нов кметски претендент, а не настоящия Здравко Димитров.

снимка Архив


Борисов спомена името на Костадин Димитров, който е трети мандат начело на район “Тракия”. Той печели мажоритарни избори от раз, вицепрезидент е на федерацията по таекуондо.

Повечето районни кметове завършват третия си мандат. Те познават местната администрация, както и проблемите в районите си.

В средите на ГЕРБ се споменава и името на управника на район “Централен” Георги Стаменов – ръководи най-големия и най-представителния район, където са съсредоточени културно-историческото наследство и институциите.

Не е изключено обаче ГЕРБ да заложи на юрист, защото Агенцията за обществените поръчки засече не един гаф в тази посока на екипа на сегашния кмет.

Отделно Агенцията за държавна финансова инспекция рови из документацията на общината. Служители твърдят, че подготвен юрист би бил много подходящ кандидат за кмет.

С такова образование е вероятният кандидат на ДБ Йордан Иванов, който бе областен управител в правителството на четворната коалиция.

Очаква се номинацията на “Промяната” да е депутатът Росен Костурков, който оглави земеделската комисия в 48-ия парламент. Той е областен координатор на партията и член на националното ръководство.

За социалистите е твърде рано да се каже кой ще им е кандидатът, тъй като в Пловдив партията е разделена на непримиримо враждуващи крила.

Едното е на привържениците на Корнелия Нинова, а другото – на бизнесмена Георги Гергов. Един от малкото хора от лагера на Нинова с опит е настоящият депутат и градски лидер Иван Петков-Бебето, който беше общински съветник.

Георг Спартански ще е кандидат на гражданите в Плевен за 3-и път

Георг Спартански кметува в Плевен втори мандат и според анализатори ще се бори за трети.

През 2015 г. на оспорван балотаж с ГЕРБ той спечели единствения областен град за тогавашната дясна коалиция “Реформаторски блок”.

През 2019 г. обаче се яви като независим, подкрепен от “Демократична България – Обединение”. Издигна го инициативен комитет, който за дни събра над 4000 подписа при нужни по закон 2000.

Това му даде основание да заяви, че е кандидат на гражданите на Плевен. Спартански не спира да твърди, че управлението му е диалог с хората, които са неговият работодател. Винаги обяснява с аргументи защо е необходимо това, което се прави за града.

Кои ще са неговите опоненти, не е ясно. Силният кандидат на ГЕРБ от 2019 г. Мирослав Петров се оттегли от политиката. А човекът на БСП Илиян Йончев стана депутат.

Всички обичат левия кмет на Перник, само БСП – не

Един от най-знаковите червени кметове – Станислав Владимиров на Перник, най-вероятно ще играе като независим на следващите избори.

снимка Архив


От първия си ден като кмет той демонстрира надпартийно мислене и затова го харесват всички. Водната криза през 2019 г. остави Перник на сухо и новоизбраният градоначалник бе принуден да търси съдействието на изпълнителната власт и кабинета “Борисов 3”.

Научи се на диалог и работа с опонентите, за което бе харесан и от Борисов. Тогавашният премиер пристигна на място и дори призна, че кметицата на ГЕРБ Валя Церовска и хората ѝ умишлено не са въвели воден режим преди изборите, но въпреки това са ги изгубили.

Няколко месеца по-късно, през май 2020 г., Борисов запали джипката и отново отиде в Перник, където заедно с кмета оглеждаха полагането на новите ВиК тръби.

Тогава Владимиров се вози на предната седалка в шофирания от премиера автомобил. “Опозицията ще я гледате най-много, тя трябва да пие най-хубавата вода”, заръча Борисов на своите година по-късно отново от Перник.

Помощта от тогавашните управляващи от ГЕРБ веднага спечели на Владимиров стрели от “Позитано” 20.

Така кметът намери диалог с политическите опоненти, но не и с партийното си ръководство.

А причината бе, че се превърна в едно от лицата на вътрешната опозиция, а критиките му към лидерката Корнелия Нинова я накараха да влезе във война с него.

В последните месеци Владимиров като че ли се отдръпна от вътрешните битки и се съсредоточи върху предстоящата кампания.

Въпреки че се ползва с подкрепата на местната структура, той почти сигурно няма да е кандидатът на БСП догодина. Не е ясно обаче дали столетницата ще издигне някого срещу него.

Нито пък дали и ГЕРБ ще се включи в битката за Перник със свой играч.

Даниел Панов, който води и сдружението на общините, без конкуренция за 4-и мандат във Велико Търново

На този етап изглежда почти сигурно, че кметът на Велико Търново Даниел Панов ще бъде номинацията на ГЕРБ за четвърти мандат. Това би се променило единствено ако Панов избере кариера в изпълнителната власт, каквито слухове се въртят преди всеки местен вот.

снимка Архив


Търновският кмет довършва трети успешен мандат въпреки всички сътресения на държавно ниво, които поставиха куп препъникамъни пред местната власт.

“А кметовете са най-близо до хората”, често напомня Панов.

И той неизменно остана достъпен за проблемите на търновци през годините си начело на общината. А градът се променя и става все по-удобно и добро място за живеене, казват и завръщащите се млади семейства.

Освен визията за старопрестолния град, получил официално статут “Историческа и духовна столица”,

Панов показа стратегическия си поглед за местното управление – 264 кметове му гласуват доверие да е начело на сдружението им втори пореден мандат. Защото успя да отвори вратите на всички институции за общините, шеговито го наричат и министър на местната власт.

ГЕРБ трудно би му намерил равностойна алтернатива, категорични са местните партийни структури. При това не само тези на ГЕРБ.

За подходящи кандидати се оглеждат и от останалите политически сили, но засега няма яснота за личностите. Говори се, че “Промяната” може да играе с отлично представящия се като водач на листа и настоящ депутат Йордан Терзийски.

Не е ясно как ще подходи в този регион БСП, след като тук е едно от най-силните разцепления в структурите ѝ.

Живко Тодоров не иска пак, но ГЕРБ май не го пуска

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че по свое желание повече няма да се кандидатира за поста. Според запознати обаче това му решение не се приема добре в партийната централа.

снимка Архив


41-годишният Тодоров влезе в политиката с летящ старт – от най-млад депутат през 2009 г. само две години по-късно той се изстреля към местната власт, където бързо се доказа като добър мениджър.

Днес го дават за пример, защото е изключително успешен и направи много за града. Но отнася немалко критики в партиен план, че не е подготвил свой наследник и ГЕРБ няма ярко разпознаваемо лице в Стара Загора, с което да го замени.

Затова е твърде възможно да бъде издигнат за нов мандат.

Тъй като официално решение все още няма, в града на липите вече вървят спекулации с нови имена.

Според една от тях е възможно следващата есен в Стара Загора да има женски двубой за мястото на кмета между сегашния председател на общинския съвет Мария Динева от БЗНС, която можело да бъде подкрепена от ГЕРБ, и Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие, преподавател в Софийския и в Тракийския университет.

Ако обаче в битката се включи пак Живко Тодоров, това ще затрудни изключително много останалите партии.

Единственият им шанс да преборят ГЕРБ е да играят с общ кандидат – надпартиен и подкрепен не само от десни, но и от леви.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts