| | | |

Малки, но нагли: Да се състави правителство само с мандат на ПП или ДБ. ГЕРБ и БСП трябва само да си дадат гласовете, няма да са в управлението

“Има логика да се заложи на втория мандат, защото не виждаме в момента президентът Румен Радев да играе конструктивна роля.

Дори виждаме, че по отношение на позиционирането на войната в Украйна, по отношение на ключово решение – като това за еврозоната, държавният глава е избрал да представлява едно доста ограничено малцинство от българските граждани. Т.е. излиза от конституционната си роля”,

Това каза евродепутатът от “Демократична България”/ЕНП Радан Кънев в “Неделя 150”.

Рискът за четвърти път Радев да даде третия мандат на БСП не е малък, а мандат в БСП означава почти сигурно нови избори.

БСП не трябва да бъде фактор в следващото управление на България на никаква цена.

Така че да се разчита на Румен Радев да играе конструктивна роля с третия мандат, е най-малкото пресилено в момента.

По всичко личи, че неговите планове са да управлява поне до март месец, а може би и по-нататък.

Здравата политическа логика е да се търси решение с втория мандат. Ако е неуспешен, това не означава да се откажем, а да се водят преговори, така че третият мандат да бъде връчен на политическа сила, която може да го реализира”.

Според него лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, вижда втори шанс в отиването на третия мандат в партията на Стефан Янев:

“Втори шанс, след първия мандат, да опита да сформира правителство, в което ГЕРБ да доминира политически, което не е възможно с втория мандат”.

По думите на Кънев малко неща са по-опасни от т. нар правителство за зимата или за 6 месеца, защото за такъв период от време сериозна политика и сериозна законодателна дейност не могат да се прокарат:

“Създаването на такова правителство ще е удължена предизборна кампания, в която взаимните усилия за торпилиране на правителството ще бъдат използвани като аргумент в предстоящите избори.

Разговорът за 6-месечно правителство е опасна мимикрия на конструктивност и казано направо – лъжа към гражданите”.

Кънев подчерта, че няма как предсрочни избори през зимата да са позитивен сценарий, а има много рискове да стане по-зле.

Радан Кънев изказа хипотеза, че кабинет с втория мандат на “Продължаваме промяната” или с трети мандат на “Демократична България”, с ясна реформаторска програма и с намерена формула за подкрепа от ГЕРБ може да бъде изключително успешен.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts