| | | |

Александър Николов захапа Кирил Петков дали търгува с ГЕРБ политически

Четири месеца не е мръднато на йота по Плана за възстановяване и устойчивост.

Това коментира в “Денят започва” бившият енергиен министър Александър Николов.

“Не говорим само за Плана за възстановяване и устойчивост. Има Фонд за справедлив преход, модернизационен механизъм, какво се случва с него”, заяви Николов.

В зависимост от цените дефицитът в енергетиката ще бъде между 3 и 4 млрд. лева.

Либерализацията на пазара не означава, че вървим в тази посока – по-високи цени за битовите потребители и по-ниски за бизнеса, допълни бившият енергиен министър.

Той реторично попита какво се случва с договори с Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

“Верен ли е прочитът на текущия министър, че двете световни финансови институции са работили срещу България по техническите механизми относно Плана за възстановяване и устойчивост”, каза Николов.

“Защо след Хелоуин продължава сезонът на тиквите?”. Този въпрос отправи още бившият енергиен министър Александър Николов.

Николов отново потвърди, че подава иск срещу служебния министър на енергетиката Росен Христов за твърденията му към него за завареното в сектора.

По думите му на Христов ще му се наложи дебат с него. Не може името ти да бъде петнено, категоричен бе Николов.

Той не е викан в следствието на разпит. Не е купуван газ с 30% по-скъп от доставяния от “Газпром”, стана ясно от думите му. Всичко, което се изговори в пленарна зала е лъжа

Министерството на енергетиката дори е изпратило вариант на руския доставчик как да изпълнява договора си към България в съответствие с декрета на Владимир Путин.

Припомняме, в петък Росен Христов заяви, че ДАНС и прокуратурата са го разпитвали за спирането на доставките от “Газпром”. Той твърди, че газът, който е купуван от правителството на Кирил Петков, е с 30% по-скъп, купуван е на борсова цена, а сега се купува с 50% отстъпка.

По негови думи е имало инструкции от Министерството на енергетиката към “Булгаргаз” да не предприемат мерки и начин на плащане, с което предизвикват спирането на доставките на руски газ.

Христов уточни, че останалите европейски държави плащат по новата схема, а България е единствената държава, която не го прави.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts