| | | | |

Делян Добрев е бил на разпит в Националната следствена служба

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е бил разпитан в Националната следствена служба във връзка със сигнала, който пусна със своя колега Радомир Чолаков, потвърди пред Епицентър самият Делян Добрев.

Още преди месеци Делян Добрев заяви, че правителството на Кирил Петков е закупувало по-скъп газ и подаде сигнал за това до няколко институции.

Още преди месеци той попита кои са посредниците за газа и как са избрани и защо изобщо е трябвало да бъдат вкарани.

Делян Добрев подчерта, че правителството на Кирил Петков е купувало суровината от руски посредници , които ГЕРБ премахна през 2012 година.

Добрев показа фактура от компанията „Винтерсхал“, която по думите му е продала газ за 40 млн. евро на България, който е с 30% по-скъп от този по договора с „Газпром“.

“Няма никакво друго обяснение защо вместо да купуваш от “Газпром” директно на 86 евро, ще купиш от румънския “Газпром” на 110 евро.

Никаква друга логика няма, освен ако от тази разлика между 110 и 86 евро от парите от Румъния като отидат в Швейцария, от Швейцария, вероятно, част от тях се прехвърлят по офшорки”, смята Делян Добрев.

В отговор на критиките съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев заяви, че правителството на Кирил Петков е защитило националния интерес.

Само преди дни служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че в края на правителството на Кирил Петков е купуван природен газ с 30% по-скъпо и не е направено нищо, за да имаме устойчиви и дългосрочни договори.

Пред депутатите Делян Добрев подчерта, че липсват данни правителството на Кирил Петков да е правило каквито и да било стъпки за дългосрочни доставки на природен газ, които да гарантират енергийната сигурност на страната.

В същото време той подчерта, че краткосрочните договори са подписвани в нарушение на закона на енергетиката.

В закона ясно е записано, че краткосрочни договори се правят на енергийния борсов пазар, а не чрез имейли и събиране на оферти или пък някакви договаряния, както се е случвало при правителството на Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts