| | | |

ДПС готови да влязат в антикризисно управление и не само

За ДПС е важно да бъде бързо съставено редовно правителство, а не бюджетът да се разглежда като предизборна игра.

Това заяви депутатът от ДПС и председател на Комисията по бюджет и финанси Петър Чобанов пред bTV

В партията има ясен механизъм за взимане на решения за подкрепа на конкретна политическа сила. ДПС ще подкрепят партия с ясна програма и ясен механизъм на действие. Важно е конкретните предложения да бъдат обсъдени под формата на диалог, в който да се роди антикризисна програма.

Към момента има разговори, но все още липсва диалогът, обясни Чобанов.

ДПС ще положат усилия да се състави редовен кабинет и да се приеме бюджет. От формацията са готови да влязат в антикризисно управление, което решава проблемите на хората.

Има нужда от редовен кабинет, който бързо да разработи бюджет, зад който да стои, настоя Чобанов.

По думите му има множество нужди и не само социални по отношение на това, че хората са се сблъскали с висока инфлация, бизнесът също има затруднения.

Чобанов настоя обаче за таргетирани мерки, които да бъдат насочени конкретно към уязвимите групи.

Депутатите ще се стремят минималната работна заплата да отговаря на европейските изисквания. До 2 години минималната заплата трябва да е 50% от средната, обясни Чобанов.

„За прилагането на тази мярка, гласувана от ЕП има двугодишен период. Плавно през този период ще се стремим към това минималната заплата да отговаря на европейските изисквания. Трябва да видим и дали икономиката може да си го позволи“, обясни той.

По думите му всеки 10 лв. увеличение на минималната работна заплата са допълнителни 50 млн. лв. разход за бюджета.

„Има много нисък икономически растеж – едва 1,1% и въпреки това, което е по-важно, това е третият по големина растеж в ЕС. Т.е. ние сме класирани след челните страни, но с много нисък икономически растеж.

Предупреждението е, че европейската икономика влиза в рецесия и че ще става все по-трудно да се изплащат заплати“, заяви Чобанов.

Според Чобанов е възможно цените на горивата да поевтинеят, когато настъпи рецесия. ДПС ще обсъдят тяхно предложение за намаляване на цените на горивата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts